Реконструкција женски фонд – две деценије подршке женским организацијама у Србији

Реконструкција женски фонд – две деценије подршке женским организацијама у Србији

Рад и умрежавање женских организација на локалу је приоритет рада прве локалне женске фондације у Србији у години када обележава две деценије од оснивања. У том периоду подржале су око 1.500 пројеката 200 женских организација у Србији. У Пријепољу су се среле са женским организацијама из Прибоја и Пријепоља.

Свесне кроз шта је регион прошао деведесетих година оснивачице прве женске фондације у Србији су желеле да се супроставе нарастајућем патријархату, фашизму и национализму.

Наши циљеви од првог дана, када смо основани на иницијативу неколико женских организација, јесте да одржимо и подржимо женску платформу против национализма, милитаризма, расизма, рата, али исто тако и против свих облика дискриминације и насиља над женама. Доста су се ствари ту мењале. Прилагођавале смо се политичком контексту, прилагођавале смо се томе како су се групе на терену развијале, али оно што је остало јесте тај циљ да се боримо против ових наведених проблема и свега онога што израста из њих – каже координаторка програма Галина Максимовић.

Фондација ове године обележава две деценије од оснивања

Уочи 20. септембра заправо се налазимо са 60 представница различитих организација које смо подржале у протеклим годинама или их и даље подржавамо. У суштини, то су жене због којих Реконструкција постоји и јесте то што јесте – каже Галина.

Улога женских фондова је да гради потпуно поверење са организацијама на терену које најбоље знају шта је за њихове животе и њихову заједницу најпотребније. Да буду брана између нереалних и оптерећујућих очекивања донаторских организација које често и не познају контекст у ком  оне делују. А како то ради Реконструкција женски фонд?

Један од најактивнијих нам је специјални фокус кроз који подржавамо 50 или 60 организација. С обзиром да се ми налазимо у Београду, јако нам је битно да ступимо у личнији контакт са организацијама које подржавамо, да та подршка не остане само на некој новчаној трансакцији, мејловима и уговорима. Оно што нам је до сада била пракса јесте да индивидуално посећујемо организације, да видимо шта раде, како раде и која подршка им је додатно потребна. Међутим, схватили смо у претходном периоду, с обзиром на то како се развија ситуација у држави и региону, да нам је умрежавање преко потребно па смо сада мало обрнули праксу. Кренули смо да посећујемо регионе, односно организације из више градова, окупљене на једном месту. Оно што је добро јесте да смо овде у Пријепољу окупили организације из Пријепоља, Прибоја, Камене Горе и Бродарева. Оно што је, такође, супер јесте што се те жене међусобно познају, тако да умрежавање у формалном смислу није потребно, али је јако битно да од њих, из личних прича, чујемо шта им је заједнички проблем за који можда можемо да помогнемо – каже координаторка за рад са заједницом у Реконструкцији женски фонд Наташа Иванеза.

У простору Форума жена Пријепоља представнице Реконструкције женски фонд разговарале су са женама, чланицама Удружења „Каменогорке“ , „Жене Полимља“,  „Експанзије“ из Бродарева, МНРО – Прибој и  „Сачувајмо село“ из Прибоја.

Подели на мрежама

Повезани чланци