Резидба воћака на територији општине Пријепоље у пуном јеку

Резидба воћака на територији општине Пријепоље у пуном јеку

Редовна резидба воћака доводи до формирања круне сваке воћке, регулише родност и подмлађује воћњак. Између летње и зимске, пријепољски воћари предност дају зимској резидби, што је сасвим погрешно, каже Елвис Хамзић који је више од половине свог живота у воћарству.

Задња сазнања нам говоре да биљка најбоље подноси резидбу одмах након бербе. Коштичаво воће, нарочито шљива, трешња, вишња најбоље реагују на ту летњу резидбу, тако да би зимска резидба требало да буде само корекција летње. Нажалост, код нас није тако. Сви чекају март, а онда због недовољно резача доста воћњака остане неорезано, нарочито кад мало година порани, као што је случај сад. Циљ резидбе је да се скине вишак плода. Прве године резач делује индиректно на родност воћке. Директно делује тек друге, треће године – објашњава Елвис Хамзић и каже да код воћа које се нередовно реже може да дође до алтернативног рађања, односно да једне године прероди, а друге не може да донесе род.

Став стручњака је да је боље стабла не резати, него их резати погрешно. Елвис каже да се нестручна резидба неће одразити на род прве године, али хоће наредне.

Колико је битно да воћар одради резидбу, толико је битно да то уради стручно. Резидба се разликује код свих воћних врста. Не режу се исто јабука, шљива, трешња, крушка…Код јабуке постоји специфично резање сорти. На пример, сорта златни делишес не реже се исто као сорта ајдаред, јонотан, грени смит… Све оне рађају на различитим типовима грана и резидбом треба да се форсирају типови грана које та воћна врста тражи – истиче Елвис и додаје да је неопходно познавати сваку воћну врсту, али и сорте.

Своје знање усавршавао је одржавајући воћњаке у Пријепољу, али и плантаже у Сарајеву и Шведској. Разлике су велике.

Код нас преовладавају воћњаци који су полуинтезивни, док се у Европи људи професионално баве воћарством, држава доста улаже, имају субвенције…Код нас се то ради за сопствена домаћинства, за производњу ракије, џемова, док је ситуација и у централној Србији знатно боља.

Осим резидбе, веома је битна адекватна примена агротехничких мера. Елвис саветује свим воћарима да воћњаке, нарочито шљиве, не ђубре прерано.

Треба сачекати до прецветавања шљиве, каже Елвис и напомиње да је идеално време за кречење стабала било половином јануара, крајем фебруара, а да сада нема ефекта.

У овој области сваке године изађе око 30 одсто нових ствари и ако човек не прати трендове за три године 90 одсто ствари пропусти и врати се на неку стару технологију, закључује Елвис Хамзић који ће, након две године паузе, летњу резидбу провести у Шведској, где одржава плантажу трешања.

Више у видео прилогу:

Подели на мрежама
Новинарка