РК „Бели Анђео“ – две деценије рукомета у Пријепољу

РК „Бели Анђео“ – две деценије рукомета у Пријепољу

Рукометни клуб „Бели Анђео“ на пријепољској спортској сцени постоји пуних 20 година. За то време изнедрио је бројне успешне рукометаше, од којих многи играју у суперлигашким екипама, а неки су облачили и дрес репрезентације Србије. Ове године наступају у Другој лиги Запад, а циљ им је да са подмлађеном екипом стекну неопходно искуство за наредне сезоне, као и рад са млађим селекцијама.

Иза рукометног клуба „Бели Анђео“ је традиција дуга две деценије. Мноштво сада успешних рукометаша и тренера своје прве рукометне кораке направило је управо у овом клубу, који сe претходне две сезоне такмичио у Првој Лиги Запад. Ове године, практично са јуниорском екипом, наступају у Другој лиги Запад.

Ове године се десило то да смо одједном остали без 10 првотимаца, добрих врсних играча и онда смо били принуђени да из наше школе рукомета попунимо ту празнину са десет нових дечака који су 2007. и 2009. годиште. Малтене, они су из лиге млађих категорија ускочили у сениорско такмичење, али боре се. Неке резултате за сада немамо, јер то су млади играчи, али за годину две се надамо да ће и резултати доћи – каже председник Рукометног клуба „Бели Анђео“ Душко Марачић. 

У осам одиграних утакмица ове сезоне млади пријепољски рукометаши забележили су осам пораза. Неки су били и са више од 20 голова разлике, али су свесни да је то саставни део „рукометног одрастања“.

Већина овог тима нема сениорског искуства. Наш циљ ове сезоне је да сазримо као екипа и да следеће године уђемо у сезону много јачи и много бољи. Имамо такође и поразе, губимо са већом разликом, али опет нас то не узрујава и трудимо се да будемо бољи – каже капитен Рукометног клуба „Бели Анђео“ Никша Мосуровић.

Слично размишља и млади голман „Белог Анђела“ Един Пашановић.

Прелаз из Лиге млађих категорија у Другу лигу Запад је велика, јер играмо са старијим и искуснијим играчима, па имамо тај проблем мањка искуства и уопште физички су надмоћнији од нас. Не дозвољавамо да нас ти порази депримирају. Ми једноставно волимо рукомет и наставићемо њиме да се бавимо, а успеси ће доћи – каже Един Пашановић.

Да је младим играчима тешко да играју сениорску лигу, свестан је и Марачић.

Веома је то тешко у њиховом узрасту, одржати континуитет и одржати то да они и психички буду стабилни и да се навикну на такве поразе, али верујте ми да су момци веома добри. Пре свега то су другови – истиче Марачић.

Иако тек петнаестогодишњаци, Никша и Един су предводници ове екипе. Осим што су сјајни спортисти и другари, они су и одлични ученици Пријепољске гимназије.

Мени то не пада тешко. Успешно сам ускладио и школу и рукомет тако да ми то не представља проблем – истиче Един Пашановић који сматра да је веома важно бавити се спортом, јер је он битан за развој младих поручујући да су за здрав живот важни здраво тело и здрав дух.

Оно што краси ову екипу је другарство.

Веома је добра атмосфера зато што се сви дружимо и на терену, али и изван терена. Оформили смо ову екипу практично из нашег друштва – каже Никша Мосуровић.

Осим сениорског тима, рукометаши „Белог Анђела“ наступају и у млађим селекцијама, што је један од приоритета клуба од самог оснивања.

Увек имамо две генерације спремне. Ми да нисмо имали спремно 2007. годиште били бисмо у великом проблему са такмичењима у сениорској конкуренцији. Ове године смо одмах укључили 2010. и 2011. годиште у Лигу млађих категорија. Успешно се такмиче на нивоу Централне Србије који покрива Рукометни савез са седиштем у Нишу тако да ту дечаци већ стичу нова искуства и крећу стопама њихових претходника – каже Душко Марачић.

Заједно са рукометним клубом „Бели Анђео“, од пре неколико година функционише и Женски рукометни клуб „Седмерац“, који се након две сезоне у сениорској конкуренцији, сада такмичи само у млађим категоријама.

У питању су девојчице рођене 2009. и 2011. године, а од недавно је кренула и бесплатна школа рукомета за девојчице рођене 2013. године и млађе.

Жељко Дивац, истакнути рукометаш и спортиста је председник тог клуба, иначе је и координатор у Рукометној академији. Он искључиво врши селекцију те деце. Ми смо клуб који има уредну документацију. Шта то значи? Закон о спорту је предвидео да са децом млађом од 16 година могу да раде искључиво стручњаци који имају потврде од националног гранског савеза. Ми то имамо – истиче председник РК „Бели Анђео“

Жеља управе клуба на дуже стазе је да привуку што више дечака и девојчица школског узраста, јер, како кажу, једино на тај начин је могућ даљи развој рукометног спорта у Пријепољу.

                     

Подели на мрежама

Повезани чланци