Ружичасти октобар у Пријепољу – Рано откривање рака дојке спашава живот

Ружичасти октобар у Пријепољу – Рано откривање рака дојке спашава живот

Све је више жена у Србији и свету које оболевају од рака дојке, па је самим тим и смртност повећана. Процењује се да ће се у будућности свака 15 жена разболети од рака дојке. Зато су превенција и рано откривање кључ успешног лечења ове болести, поручено је на акцији „Ту смо за вас“, која је одржана испред Дома културе у оквиру облежевања Ружичастог октобра, месеца борбе против рака дојке.

Подаци показују да је рак дојке водећи малигни тумор у оболевању и умирању жена у Србији.  По броју, од 1.600 жена које годишње изгубе борбу са карциномом дојке, Србија је на првом месту у Европи. Међутим, ако се на време открије, рак дојке је излечив у 90 одсто случајева. На акцији у Пријепољу биле су и жене са искуством у борби са раком дојке. Садика Садиков и Снежана Тодоровић већ две године живе без ове болести и имају само једну поруку за све жене: да иду на контолне прегледе, барем једном годишње и да се не двоуме.

Тим Саветовалишта за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“, већ 23 године пружа подршку женама Златиборског округа које су у процесу лечења, или су излечене од рака дојке. Солидарност, разумевање и подршка битни су за коначан исход борбе против ове опаке болести.

Ако гледамо колики је проценат наследног фактора који утиче на добијање рака дојке, то је 5 процената. Већи проценат, који утиче да се разболимо, је начин живота – истиче председница Саветовалишта „Јефимија“ Славица Симић.

Онколошкиња Маја Гулан каже да је најважније да се болест открије на време и додаје:

Када је тумор мали и када можемо операцијом да поштедимо дојку, да не морамо да је уклонимо, онда квалитетном и адекватном терапијом и лечењем, које је сада индивидуално, можемо да утичемо да жена живи дуго и квалитетно.

У Болници у Пријепољу, женама је доступан дигитални мамограф и ултразувчни преглед дојки.

Проценат малигнитета рака дојке расте у свету, а проценти жена које долазе на преглед у Пријепољу падају. Некако нисмо добро уиграни што се тога тиче. Много више долазе жене из Прибоја и Нове Вароши, донекле и из Сјенице – преноси искуства у раду радиолог Сеад Садиковић.

Подршку акцији пружила је и локална самоуправа.

Што се тиче здравствене заштите, локална самоуправа је ове године издвојила 20 милиона динара, што значи да желимо да дамо допринос здравственим установама у Пријепољу, што се све имплицира на оно што је најбитније, а то су наши грађани – каже чланица Општинског већа Душка Бајић.

Акцију „Ту смо за вас“ заједнички су организовали Саветовалиште за жене оболеле од рака дојке „Јефимија“, Канцеларија за младе општине Пријепоље и Форум жена Пријепоља.

Подели на мрежама

Повезани чланци