Са рафтерима на Лиму сплаварило и смеће

Са рафтерима на Лиму сплаварило и смеће

Док учесници регате још увек сабирају утиске са сплаварења, неке детаље свакако не могу да изоставе: отпад који је пловио заједно са њима и смеће на обалама Лима. И док у своје сећање уписују и не баш тако лепе слике са Лима, са државног врха је на Светски дан заштите животне средине обећано да ће се ситуација на територији целе Србије ускоро побољшати.

За љубитеље природе и активног одмора, слика која их је дочекала недалеко од границе са Црном Гором је поразна на више нивоа. Због тога позивају надлежне на одговорност.

До Берана је Лим донекле и чист. Од Берана креће наша мука и туга, креће оно што нас све боли, јер од овакавог потенцијала који тече и који доноси живот свима, ми смо направили депонију. Ми знамо на какву реку долазимо, али сваки пут нас боли кад видимо шта се од те реке дешава, колико се људи лоше односе према њој. Од мртве стоке, шпорета, шкољки аутомобила, гума.. све је у Лиму. Мислим да то не може да реши нека казна за појединце, већ то мора системски – каже један од учесника регате Дамир Костић из Нове Пазове.

Системски, обећања увек савршено функционишу, а ми смо навикли да на њихово испуњење чекамо годинама. Тако са резервом дочекујемо и обећање дато на Светски дан заштите животне средине.

Када говоримо о великим зеленим капиталним пројектима, морам да напоменем да ћемо широм Србије градити постројења за пречишћавање отпадних вода и пратећу канализациону мрежу, а у неким општинама већ крећу радови. Оно што је још важније је управљање чврстим отпадом. Укоро ће почети изградња рециклажних и регионалних центара у сарадњи са Европском банком за обнову и развој и Француском развојном агенцијом- истиче министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.

Лимом годинама пливају садржаји испуста из канализације, санитарне и индустријске отпадне воде, садржаји из септичких јама, као и све оно што несавесни људи бацају у њега. Некада је Река Лим била једна од најчистијих европских река, а данас јој је од те чињенице остало само географско одредиште.

Подели на мрежама

Повезани чланци