Сабор у Бабинама окупио четири збратимљена села и на хиљаде посетилаца

Сабор у Бабинама окупио четири збратимљена села и на хиљаде посетилаца

На празник Свете преподобномученице Параскеве – Трнове Петке, којој је посвећена сеоска црква, и ове године у Бабинама је одражан народни сабор који је окупио више хиљада посетилаца из Пријепоља и окружења.

Прослављање храмовне славе цркве Свете преподобномученице Параскеве – Трнове Петке у Бабинама почело је молитвено. Свету архијерејску литургију служио је Епископ милешевски Атанасије уз саслужење свештенства Епархије милешевске и Епархије канадске. На литургији се окупио велики број мештана и мештанки Бабина и оних који су пореклом из овог пријепољског села, као и њихових гостију. Након литургије кренуо је трократни опход око цркве, а затим је испред храма владика Атанасије освештао славске дарове и преломио славски колач са овогодишњим домаћином славе Браниславом Панићем из Берлина.

Епископ Атанасије је честитао славу домаћину и његовој породици, свим Бабинцима и њиховим гостима, бабинском пароху протонамеснику Владу Лазићу и указао на важност сабирања код православних храмова и учествовања у литургији. Рекао је и да су окупљени успели да оприсутне Цркву Христову и њену пуноћу на овом месту, на овој висини у Бабинама.

Бабински парох, протонамесник Владо Лазић, захвалио се свим присутнима, а нарочито Бабинцима који још увек живе у овом живописном селу и који су се нарочито потрудили да све организују. По традицији, позвао је некога да преузме део славског колача и буде кум славе наредне године а за домаћина се јавио Неђо Кубуровић из Бабина.

Након литургије, у црквеној порти одржан је културно-уметнички програм у којем су учествовали чувари народне традиције из збратимљених села – Бабина, Бобова у Црној Гори, Челебића у Босни и Херцеговини и Кратова крај Прибоја, као и других околних места. Између осталих наступиле су изворне певачке групе „Јабука“ и „Бабински славуји“ из Пријепоља, „Потковач“, „Треће доба“ и „Тромеђа“ из Пљеваља, гуслари Мирко Љиљанић и Данило Пузовић, фрулаш и кланетиста Лука Видаковић, млади хармоникаш Андрија Ракоњац, а здравицу је одржао чувени здравичар Милован Миро Ђачић из Пљеваља.

Након културно-уметничког програма, великом броју Бабинаца и људи пореклом из овог села, који су се окупили са свих страна и њихових гостију из Бобова, Челебића и Кратова, прудружило се на хиљаде посетилаца, а весеље је трајало целог дана под шатром и около ње и наставило се до касних вечерњих сати.

Подели на мрежама

Повезани чланци