Saida Stršević – jedina žena u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Prijepolje

Saida Stršević – jedina žena u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Prijepolje

Saida Stršević jedina je žena u Vatrogasno spasilačkom bataljonu Prijepolje koja izlazi na intervencije, ali i jedna od rijetkih u Srbiji. Svojim uključivanjem u ovaj kolektiv gasi požare predrasuda i stereotipa da je ovaj posao rezervisan samo za muškarce. Na inetrevencijama staje rame uz rame sa kolegama, a sve sa jednim ciljem – da pomogne zajednici koja to i očekuje od nje.

Mlada i hrabra Saida Stršević ima tek 23 godine, a već broji oko 30 intervencija u kojima je spašavala tuđe živote i gasila požare. Svaki izlazak na teren podrazumijeva i rizik, ali spretnost, snalažljivost i donošenje odluka u dijeliću sekunde, za krajnji rezultat daju joj osjećaj zadovoljstva, jer je nekome pomogla. Ranije je trenirala karate i košarku, što je bio dobar osnov za ono što se zahtijeva u poslu vatrogasaca: da budu izdržljivi, stručno osposobljeni, uvježbani i fizički jaki.

Sve poslove koje sam ranije radila, videla sam da to nije za mene. Kad sam shvatila kako to sve ovde funkcioniše, rešila sam da to pokušam, nekako sam se tu pronašla. Tu su i adrenalin i humanost u ovom poslu, jer osećaj kad spasite nečiji život, to je nešto neopisivo – emotivno zaključuje Saida Stršević iz Vatrogasno spasilačkog bataljona Prijepolje.

Za ovaj posao, Saida je morala da imavozačku dozvolu za „C“ kategoriju, a upravaljnje vatrogasnim vozilom biće joj povereno nakon što stekne još malo iskustva.  Podršku kolega ima od prvog dana.

Kada sam došla ovde, imala sam tu dilemu, brinula sam kako će me kolege prihvatiti, ali sada shvatam da je to bilo bez osnova, jer mi smo jedan tim koji radi zajedno. Oni su profesionalci u svom poslu, posvećeni su i čini mi se da me baš zbog toga što sam žena, više podržavaju – kaže Saida.

Na obuci za vatrogasce bila je među osam žena od ukupno 100 kandidata. Smatra da mali procenat žena u ovom poslu ne bi trebalo da obeshrabri one koje požele da se njime bave.

Ja ipak mislim da treba da pokušaju, jer moje iskustvo i drugih koleginica iz Ministarstva je pozitivno. Moja poruka njima je da idu samo napred, jer stvarno ovaj posao je jako dobar i ovaj posao mora da se voli. To i nije sve toliko teško kada znate da doprinosite vašoj zajednici i kad ona računa na vas da ćete joj pomoći u svakom trenutku. Timski rad i timski duh, nekako i idu sa ovim poslom – pojašnjava Saida.

Saidin plan je da svoje profesionalno angažovanje obogati i diplomom. Zato je upisala Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, smjer Upravljanje rizikom od katastrofalnih događaja i požara. Za četiri godine trebalo bi da diplomira i tako još jednom pomjeri svoje granice uspijeha.

Подели на мрежама

Повезани чланци