Сајмом домаћих производа „Жене Полимља“ обележилe Међународни дан жена са села

Сајмом домаћих производа „Жене Полимља“ обележилe Међународни дан жена са села

Поводом 15. октобра, Међународног дана жена са села Удружење „Жене Полимља“ организовало је на платоу испред Дома културе  први Сајам домаћих производа и рукотворина, који је окупио десетак жена из Пријепоља и окружења.

Удружење „Жене Полимља“ основано је 2016. године. Циљ је био да се жене које су остале без посла и које су морале да се врате на село, удруже како би лакше пласирале своје производе на тржиште.

Жене у Санџаку и Пријепољу спадају међу највредније жене, јер оне раде од јутра до мрака, нису видљиве и нико их ништа не пита. Чак и када је гласање, оне најчешће гласају онако како им муж каже. Овога пута желели смо да их доведемо овде у јавност да саме покажу шта знају и умеју – каже председница Удружења „Жене Полимља“ Бинаса Џигал.

Иако жене чине 50 одсто укупног становништва, поражавајућа чињеница је да су само 12 одсто носиоци пољопривредних газдинстава, истакла је заменица председника општине Пријепоље Самира Ћосовић отварајући сајам.

Сматрам да је овај данашњи догађај важан, не само да обележимо овај дан, већ да жене добију неке информације, да размене искуства, јер је важно да буду информисане, а ово јесте место и прилика за то – истакла је Самира Ћосовић која је информисала присутне да је општина Пријепоље расписала конкурс за жене пољопривреднице, а услови су да буду носиоци газдинстава, да имају до 45 година и да ово право нису користиле у последње три године.

Сајам је био продајног карактера, а на штандовима  су се могли наћи домаћи производи, зимница, џемови, сокови, мед као и рукотворине које су направиле жене Полимља. Подршку Сајму пружила је и организација „Бона Фиде“ из Пљеваља која у свом саставу има женску задругу. У Пријепољу су изложиле део рукотворина насталих ткањем. За одржавања Сајма намерно је одабран Међународни дан жена са села како би се указало на њихов значај, али и тежак положај у коме се налазе.

Већина жена са села ни не зна да постоји дан посвећен њима и оне га не обележавају. Многе жене су и данас имале много посла и нису могле да дођу, а некима на жалост нису дозволили мужеви, тако да су жене дискриминисане у сваком погледу и ми желимо да направимо први корак како би се то променило – сматра Бинаса Џигал.
Мислим да су жене са села у транзицијском периоду поднеле највећи терет. Са друге стране, показале су се као најбоље предузетнице међу нама. Оне су своја домаћинства одржале, њихова газдинства су опстала, а фабрике су затворене. Тако да ми морамо да учимо од жена са села како се воде домаћинства, јер тако могу да се воде општине и државе – мишљења је Сабина Таловић.

Свим учесницама Сајма уручене су захвалнице уз жељу да се за годину дана окупе у много већем броју.

Опширније погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци