Састанак у МЗ Ивање – „Све је црно без и мало бијела“

Састанак у МЗ Ивање – „Све је црно без и мало бијела“

Уместо да се проширују засади воћа и поврћа, Ивањем се једино шири површина под септичким јамама. Ово село са око 3000 становника, нема изграђену канализациону мрежу.

То је највећи проблем у Ивању, може доћи до еколошке катастрофе, због изливања септичких јама, где сад има тренутно таквих проблема. Људи имају по две три септичке јаме, више немају где ни да копају – каже председник МЗ Ивање Срећко Јасика.

У овој месној заједници путеви су дотрајали, не одржавају се, а пут до школе је небезбедан за ђаке.

Пут који иде према основној школи куда деца долазе и ми остали, је катастрофа. Једно ауто ако иде из правца Пријепоља, друго које иде из правца основне школе, мора да скрене у њиву да би се мимоишли – сликовито објашњава Слађана Брајовић.

Небезбедан за возаче је и пут у Раишњеву, истиче мештанин Ненад Пузовић и присећа се да су прошле године, пре насипања, рупе више личиле на бунаре.

Милојку Свичевићу није свеједно што је његова месна заједница, у односу на поједине, запостављена.

Људи божији, ради се пут за Сељашници, дужина потпорних зидова је 3 километра. То ни Грделичка клисура нема.

Ниједан предлог Месне заједнице Ивање локална самоуправа није уврстила у буџет за ову годину.

Месна заједница као институција је урушена, до те мере да се поставља питање чему савети МЗ служе – запитао се Данко Пузовић.

У рад квалитет рада локалне самоуправе сумња Владимир Бабић.

Ја са позиције члана Савета месне заједнице, мислим да локална самоуправа уопште не функционише.

Месна заједница Ивање нема свој буџет, што отежава функционисање, сматра бивши председник МЗ Бранислав Томашевић.

Мени је жао што Ивање не може да се наслони на неку ближу општину, да се припојимо.

Основна школа у Ивању нема фискултурну салу.

Имамо све дозволе, имамо писмену потврду од Владе да нам је Канцеларија за јавна улагања одобрила новац. Траже нам још ваљан пројекат које треба архитекте да ураде – каже  директор школе Славиша Јањушевић.

Поред канализације, још је нерешених проблема у Ивању који могу довести до еколошке катастрофе.

Проблем је велики експлоатација природних добара. Од Ивања се прави индустријска зона, без поштовања закона, инспекција никако не излази, свако ради шта хоће. Имамо асфалтну базу, која представља велики проблем, донето је и решење о рушењу. Та асфалтна база може да почне сутра да ради, нико ништа неће предузети – каже Татјана Драгутиновић.

На велики проблем смећа у Ивању указала је Светлана Дивац и истакла да то никога не интересује.

Планирају мештани да организују збор грађана, на који ће позвати надлежне из општине. Ако их опет буду игнорисали, имају и план Б.

Обелоданићемо да желимо да дођемо пред општину. Ако нас не прими председник општине, па и над попом има поп – каже Светлана.

Сличног мишљења је и Милојко Свичевић, а Владимир Бабић додаје:

Зовемо их ко домаћини да дођу, једу, пију и да их домаћински дочекамо. Немој да нам долазе к’о лицемери пред изборе, тада нису добродошли, никоме не требају.

Удружење Форум жена Пријепоља  састанак је организовало у оквиру пројекта „Жене у одлучивању – услов демократизације друштва“ који реализује уз подршку  Фонда за отворено Друштво.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *