Жене

Саветовалиште за жене ”Јефимија” – Дај педалу раку

"Дај педалу раку", назив је манифестације одржане у суботу у Ужицу у организацији Саветовалиште за жене са инвалидитетом оболеле од рака дојке ''Јефимија'', а у оквиру активности Ружичасти октобар којима се обележава међународни месец посвећен борби против рака дојке. Поред чланица 'Јефимије' учешће су узели и представнице и представници свих кључних институционалних субјеката који сарађују на овом пољу – здравствених институција, локалне самоуправе и удружења која се баве подршком особама којима је она потребна.

Према званичним подацима Европског регистра за рак, Србија се налази на другом месту по броју смртних случајева од ове врсте карцинома. Годишње од рака дојке, који је излечив преко 90% ако се открије и лечи на време, умре 1600 жена у Србији. Оно што је потребно како би смањили ову статистику јесте тимски рад и деловање у свим правцима, од едукацији у школама, доступности квалитетне дијагностике и иновативних терапија за лечење раног карцинома дојке какве имају жене у окружењу, смањења времена које протекне од откривања болести до почетка њеног лечења као рад на промени свести жена у Србији о важности редовних прегледа и самопрегледа дојке. Једино тако можемо променити статистику у Србији.

“Дај педалу раку” представља кампању која има за циљ подизање свести целе друштвене заједнице, а посебно жена о значају превентивних и редовних прегледа дојки, раног дијагностификовања и лечења болести, као и промовисању здравих стилова живота.


Уколико желимо да утичемо на смањење смртности од рака дојке неопходно је у сваком тренутку имати приступ дијагностици као и свим терапијама за лечења раног карцинома дојке која је доступна у земљама у окружењу.

Kампања “Дај педалу раку” одржана је у 29 градова у регион.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци