До Савине воде поплочаном и безбеднијом стазом

До Савине воде поплочаном и безбеднијом стазом

Уместо некадашње стрме и уске козије стазе изнад кањона Милешевке сада су камене степенице, а на неколико места изграђени су видиковци и галерије. Радови се изводе у склопу припрема за 800. годишњицу Милешеве која ће бити обележена 2019. године.

Ради се по пројекту пријепољског Завода за пројектовање, под будним оком стручњака два републичка Завода за заштиту споменика културе и природе. Изградњу је  подржало Министарство трговине, туризма и телекомуникација, а радове је обишао и министар Расим Љајић.

„Надам се да ће ова стаза омогућити онима који воле ове садржаје и који верују да ова вода лечи, да безбедно дођу до пећине. Министарство је овде уложило 12 милиона динара у прошлој години, а ове ћемо уложити још девет милиона за другу стазу до тврђаве“ , истиче министар трговине, туризма и телекомуникација у техничкој Влади, Расим Љајић.

Како би туристички потенцијали били искоришћени, имајући у виду близину Златара, Златибора и Мокре Горе, потребно је њихово регионално повезивање у јединствену заједничку понуду, каже министар.

Заменик председника општине Пријепоље, Станко Кијановић истиче да је подршка са националног нивоа развоју туристичке инфраструктуре важна и неопходна и да ће овим пројектом Милешева и Хисарџик добити додатни туристички потенцијал.

IMG_20160721_152257

Безбеднији приступ до Савине пећине и уређење града-тврђаве Милешевац привући ће и више туриста и сада ће сви они који су одустајали на пола пута, моћи да стигну до пећине на безбеднији начин, сматра директорка ТО Пријепоље, Драгана Вараклић.

Осим санације пута од џамије у Хисарџику до стазе и пута према зидинама тврђаве, које ће као и радове на стази до испосница изводити „Јоновић градња“, планиране су и припреме за археолошка истраживања и рестаураторско-конзерваторске радове како би се спречило даље пропадање зидина тврђаве Милешевац.

Подели на мрежама

Повезани чланци