Саво Пушица најуспешнији атлетски тренер Србије за млађе сениоре

Саво Пушица најуспешнији атлетски тренер Србије за млађе сениоре

Тренер Атлетског клуба „Полет“ из Пријепоља Саво Пушица добио је награду за најуспешнијег атлетског тренера Србије за млађе сениоре у 2023. години. Ово вредно признање уручено му је на манифестацији „Дани атлетике“ коју Српски атлетски савез традиционално организује на крају сваке такмичарске сезоне.  

Признање за најуспешнијег тренера у Србији, у категорији оних који тренирају атлетичаре до 23 године, стигло је као круна досадашње, веома успешне каријере Сава Пушице, која траје пуних 25 година.  Као један од тренера атлетске репрезентације Србије Пушица је током ове године предводио младе атлетичаре и атлетичарке на Европском првенству у Финској, Европским олимпијским играма младих у Словинији и Балканском првенству за млађе јуниоре и јуниорке у Турској. Према његовим речима, ово је први пут да пријепољска атлетика добије једно овакво признање и то, пре свега, захваљујући једном дугорочном и преданом раду свих чланова, како такмичара тако и тренера у Атлетском клубу „Полет“.

То је ласкаво признање које има своју тежину и које ми сада даје још већу одговорност, мени и мојим колегама у клубу, да још више радимо и стварамо још боље резултате, jер у атлетици само на основу постигнутих резултата се награђују најбољи. У последње четири године АК „Полет“ је дао осам репрезентативаца, од Армина Синанчевића, Николине Пејатовић, Емира Ровчанина, браће Прељевић, Кајевића, Тумбула. На основу њихових резултата, које су постизали на домаћим, али и међународним такмичењима, Српски атлетски савез је, сходно својим правилницима и критеријума, прогласио мене као успешног тренера у овој години – образлаже своју награду тренер АК „Полет“ Саво Пушица.

Атлетски клуб „Полет“ основан је пре 25 година. Tоком свог постојања клуб се суочавао са бројним изазовима и тешкоћама. Упркос томе, успели су да истрају и што је још важније да на бројним домаћим и међународним такмичењима постижу врхунске резултате и успехе о чему сведоче бројне медаље и пехари.

Већ дужи низи година, практично од 2016. године клуб је у великим финансијским проблемима и не може све то да испрати. Даћу само један пример. Од 2016. до 2020. године члан АК „Полет“ је био један од најбољих атлетичара Европе Армин Синанчевић, који је био и финалиста Светског првенства. У том периоду уопште нисмо добијали финансијска средства и били смо у веома тешкој финансијској кризи, али смо захваљујући привредницима и појединцима из Пријепоља успели да издржимо и да и даље стварамо добре такмичаре. Сада има неког помака, али то није довољно да би одржали континуитет и функционисали као што функционишу остали клубови у Србији. Апелујем на политичаре да се више посвете и да прате спорт у Пријепољу, који је запостављен, јер они углавном спорт користе за своју политичку промоцију, а не да пруже адекватну помоћ за децу и спортисте који тренирају у тим клубовима – сматра Пушица.

Иако немају адекватне услове за тренирање током зимског периода, чланови и чланице Атлетског клуба “Полет“ вредно се припремају за нове такмичарске изазове који их очекују у дворанским условима. Надамо се да успеси неће изостати ни овога пута.

Подели на мрежама

Повезани чланци