Седница СО Пријепоље: Шта и ко кочи инвестиције у Пријепољу?

Седница СО Пријепоље: Шта и ко кочи инвестиције у Пријепољу?

За допуну дневног реда одборници опозиције предложили су 10 тачака које су се, између осталих, односиле на депонију Стањевине, реализацију актуелних инвестиција,  фабрику за прераду отпадних вода, колико је у општину Пријепоље дошло домаћих а колико страних инвестиција… Ни један предлог није усвојен.

Расправа о скоро свакој тачки дневног реда није прошла без опаски одборника владајуће коалиције да претходна власт, коју су чинили сада махом одборници опозиције, није урадила ништа да би решила проблеме на које сада указују. То се пре свега односило на депонију Стањевине, мост у Шарампову, канализацију у Ивању…

Измену Плана генералне регулације Пријепоља и Бродарево подржали су и одборници Санџачке демократске партије, који су то оценили као добар, али ипак спор потез, јер је одлагање усвајања било каквог документа којим би се осигурао привредни развој, непотребно. Одборник Странке демократксе акције Ибро Фазлић поздравио је усвајање овог плана јер је дошао као инцијатива грађана, али да његова странка никада неће подржати усвајање плана за изградњу минихидроелектрана у Сопотници, јер се искључиво ради о интересима појединаца.

Исти аргумент одборници опопзиције употребили су и за расправу о отуђењу грађевинског земљишта у индустријској зони Коловрат. Испред предлагача председник општине Драгољуб Зиндовић образложио је да је свих 17 парцела у индустијској зони Коловрат распродато, да су махом власници парцела локални привредници, а да је првиботни план пројекта из 2008. године био да се привуку страни инвеститори. Колико тренутни власници парцела поштују потписане уговоре, биће тема неких других скупштинских заседања, обећао је председник, што су одборници опозиције оценили као претњу и потез којим се не охрабрују привредници да раде у интересу свих људи, већ се застрашују. Добијена је и оцена да и ако у имену стоји да је то индустријска зона, она је данас  најмање то, јер индустија подрзумева производњу, а не услужну делатност, што је случај са већином фирми у индустријској зони. За одборника Странке правде и помирења Самира Тандира привредници не  могу да функционишу, ако немају конструктиван однос са влашћу и да поједини одборници опозиције, који сада имају замерке, свима соле памет.

Коефицијенти за утврђивање пореза на имовину остали су на нивоу прошлогодишњих, једино што се разликује је спрoведена процедура, која је била много транспарентнија, образложио је испред предлагача Далмир Козица.

Приходи у буџету оставрују се устаљеном динамикон, за првих девет месеци остварено је близу 90 одсто, али расходи су остварени испод 50 одсто.

Рад општинског већа и општинске управе, биле су теме расправе у наставку скупштинског заседања. Извештај о раду општинског већа у 2018. години достављен је на три листа, што је за одборника Есада Хоџића недовољно за извештај са 42 седнице, колико се пута састајало веће у 2018. години. Све написано у извештају је пука формалност, без икакве суштине. Напоменуо је и да је покушавао да се више пута информише о раду већа путем медија који добијају највише новца из буџета, али да је на поједним порталима задња објављена вест 29. листопад.

На ефикасност рада општинске управе у великој мери утичу грађевински радови на згради општине, једна је од оцена током расправе о раду општинске управе у 2018. години. Замерило се бившој власти што је на другом спрату зграде нова власт затекла само чланове Санџачке демократке партије, који су бирани због политичке припадности а не због стручности, али и да је четири године касније та слика промењена и да је можда могуће да неки од чланова те партије сада седе у приземљу зграде.

Ништа није савршено, па ни рад општинске управе, оцењено је од стране одборника владајуће коалиције и да би поједине службе радиле боље да немају притисака са стране.

Са одличан 5 рад Јавног комиуналног предузећа Лим оценила је владајућа колација. Покушај опозиције да се скрене пажња на депонију Стањевине  дочекан је да то више није проблем локалне самоуправе, да се његовим решавањем сада бави државна власт. Према мишљењу одбoрника Нове Србије Милана Гачевића, да се они питају, смеће би се давно изместило, па и у Стругове за које се бунило тек петоро људи, али пошто немају овлашћења, чекаће се потези државног врха.

Некада рударске, а сада рибарске чизме требаће некима да прошетају у предстојећој предизборној кампањи, поручио је одборник Санџачке домократке партије Изудин Шаннтић, на шта је члан општиснког већа Зулкефил Садовић обећао да ће се опет прошетати без стида, како би указао на овај проблем.

Након што су одборници све тачке из предложеног дневног реда, присутнима се обратила председница скупштине Стана Марковић и саопштила да даје оставку на место председнице скупштине из личних разлога.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци