Седница СО: Сви сложни у ставу да је неопходно уређење корита реке Милешевке пре облежавања јубилеја 800 година манастира Милешеве

Седница СО: Сви сложни у ставу да је неопходно уређење корита реке Милешевке пре облежавања јубилеја 800 година манастира Милешеве

Први пут у скупштинској сали у овој години нашли су се одборници и одборнице како би на 15 седници Скупштине општине Пријепоље разматрали 16 тачка дневног реда. У предложеном дневном реду нашли су се предлози одлука о општинском правобранилаштву, кућном реду у стамбеним зградама и утврђивае минималне накнаде за текуће и инвестиционо одржавање зграда. Разматрани су и програми рада  у текућој години корисника буџетских средстава .

Предлози за допуну дневног реда изнети су у првом сату скупштинског заседања, а тицали су се између осталог  изградње постројења за пречишћавање отпадних вода, канализације у Ивању и паркинг простора. Опозиција је инсистирала и да се разматра према њиховом мишљењу спорна подела новогодишњих поклон пакетића. Ниједан предлог није усвојен.

Током расправе о предлогу одлуке о општинском правобранилаштву која је била прва тачка дневног реда,  одборници опозиције поставили су питање да ли је неопходно да општински правобранилац има свог заменика (како је предложено у одлуци) и да ли су постављени критеријуми за избор на ову позицију у складу са законом. Наиме, према Закону о правобранилиштву предвиђено је да лице које ће обављати ту функцију има 10 година радног искуства у правној струци после положеног правосудног испита. Предлогом одлуке, коју је утврдило Општинско веће, услов је пет година, што је опозиција протумачила као сумњиво, односно, да су услови конкурса писани према већ унапред одређеном лицу за обављање функције правобраниоца. Предлагачи су ову одлуку образложили тиме што постоји бојазан да Пријепоље нема довољно кадрова са искутвом за ову позицију, а да је у том случају према препоруци Сталне конференције градова и општина дозвољено и спустити китеријуме. На питање зашто се оставља простор и да се именује заменик, одговор предлагача је био да се повећао обим посла, а да је само у прошлој години извршен атак на буџет од 50 – 60 милиона динара на име судских пресуда и да је потребно ангажовање више лица које би правно заступале општину у том случају.

Расправа о другој тачки дневног реда која се односила на кућни ред  у стамбеним зградама и утврђивање минималне накнаде за текуће и инвестиционо одржавање зграда, протекла је у разјашњавању шта заначи текуће, а шта инвестиционо улагање. Предлог одлуке обавезујући је у оном делу који се односи се на текуће одржавање. За текуће одржавање месечни износ у апсолутном износу за сваки посебан део зграде са лифтом је 285, а без лифта 219 динара. До сада је у општини Пријепоље регистровано 56 стамбених заједница, а 59 то није учинило. За стамбене заједнице које још нису регистроване, биће одређен принудни управник, за кога се месечна накнада за сваки посебан део зграде  креће од 146 до 214 динара.

Предлог одлуке о изради плана детаљане регулације корита реке Милешевке наишао је на одобравање и опозиције. Овај документ неопходан је како би се било шта урадило, а свакако је у директоној вези са обележавањем 800 година манастира Милешеве. Рок за израду овог документа је шест месеци, а неки одборници опозиције изразилу су бојазан да је рок кратак и да ће радови почети касно, с обзиром да ће већ следеће године почети обележавање овог значајног јубилеја. Представници власти обећали су да ће овај документ бити готов до јесени и да општинско руководство већ планира активности у циљу облежавања овог јубилеја.

Екстерна ревизија завршног буџета општине Пријепоље за прошлу годину је важна како би се урадио завршни рачун за претходну годину, била је оцена предлагача ове тачке дневног реда. Према мишљењу одборника опозиције, ревизију би требало да уради државна ревизорска институција, а не неки појединац или приватна фирма.

Расправа о петој и шестој тачки дневног реда је обједињена, а односиле су се на планове и реализоване активности Јавног комуналног предузећа Лим. Оцењено је да су предвиђене инвестиције за текућу годину реалне, а углавном се односе на изградњу водовода. Похваљено је залагање актуелног директора да ово предузеће извуче из кризе, као и да је у овој грејног сезони потрошено мање енергената, те су се оствариле значајне уштеде.

У наставку скупштиснког заседања разматрани су програми рада и финансијски планови за 2018. годину: Музеја, Туристиче организације, Центра за социјални рад, Дома здравља, Дома култруе, Библиотеке „Вук Караџић“, Црвеног крста, предшколске установе Миша Цвијовић и Локалног центра за подршку малим и средњим предузећима.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *