Шеф Мисије ОЕБС-а Јан Брату посетио ТВ Форум

Шеф Мисије ОЕБС-а Јан Брату посетио ТВ Форум

Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату током боравка у Пријепољу, посетио је Форум жена Пријепоља и упознао се са актуелним пројектима и активностима удружења. Истакао је да је један од циљева Мисије подршка цивилном друштву и медијима који су важан део добре управе у једној земљи.

Мисија ОЕБС-а у Србији била је и остала подршка удружењу и медијима Форума жена Пријепоља од оснивања. Посета делегације, још једна је потврда да је рад организација цивилног друштва и медија, нарочито локалних, важан у стварању демократског друштва.

Један од разлога што смо ми овде, јесте да помогнемо властима у Србији и организацијама цивилног друштва, а сви ти циљеви су у складу са обавезама које је Република Србија преузела као једна од 57 чланица ОЕБС-а. Наш посао је да се бавимо различитим питањима која се тичу управе као и медија, с обзиром да су медији део тог концепта добре управе. Све оно што радимо је како би власти могле да реализују оне циљеве које су поставиле – рекао је Шеф Мисије ОЕБС-а у Србији Јан Брату.

Мисија ОЕБС-а настоји већ годинама да питања из области родне равноправности уведе у јавне политике и праксу. Напори Мисије у сарадњи са невладиним организацијама довели су до одређених помака, али је још увек много посла у овом процесу, поготово на нивоу локалних самоуправа.

Родна равноправност е питање које се не може решити одједном, једноставно је то нешто на чему мора константно да се ради. Могу да поменем пример месних заједница у Пријепољу, где смо имали ситуацију да је у ранијем периоду седело много више жена него данас.Тако да морамо наставити да охрабрујемо жене да се што активније укључују у живот својих заједница, односно да учествују у развијању и планирању својих заједница. Није довољно да само мушкарци буду део тог процеса – сматра амбасадор Брату.  

Различити извештаји о слободи медија говоре о тешком положају новинара и новинарки у Србији, иако је по мишљењу амбасадора Братуа, у поређењу са претходним годинама тај положај бољи.

Оно што је лоша вест је што је дошло до пораста напада на новинаре, али је добра вест што је повећан број поступака којима се процесуирају овакви случајеви. Ситуација није идеална, али је мало боља него предходних година. ОЕБС ће наставити да сарађује са Владом и удружењима медија и подржи побољшања у систему одговора на ове феномене – додаје Шеф мисије ОЕБС-а.

Подели на мрежама

Повезани чланци