Шеф Одељења Делегације ЕУ Никола Бертолини у Пријепољу: важно је улагати у младе људе

Шеф Одељења Делегације ЕУ Никола Бертолини у Пријепољу: важно је улагати у младе људе

Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини оценио је приликом посете Пријепољу да би улагање у младе људе допринело развоју Општине. На састанку са руководством општине Пријепоље, разговарао је о пројектима који се реализују уз подршку ЕУ и могућностима за даљу сарадњу. Тим поводом обишао је и Парк народних хероја, инвестицију која се једним делом финансира из фондова Европске уније.

Европска унија је у Пријепољу финансирала значајне пројекте, оцењено је на састанку у Општини, али се још увек у довољној мери не користе средства из европских фондова. Општина Пријепоље подржана је преко ЕУ ПРО Плус програма Европске уније за другу фазу пројекта рехабилитације и адаптације Парка народних хероја.

Било је питања зашто смо изабрали да финансирамо баш ту инвестицију, јер смо неразвијена општина, а било је можда прече да улажемо у нова радна места. Усагласили смо се да општина Пријепоље није имала довољно спремних пројеката и да је то био главни разлог зашто смо средства определили за другу фазу пројекта реконструкције Парка народних хероја – објашњава председник Општине Пријепоље Владимир Бабић.

Шеф Одељења за сарадњу Делегације ЕУ у Србији Никола Бертолини, оценио је посету Пријепољу као врло интересантну и истакао да процес приступања Еврпској унији укључује све општине, градове и грађане.

Увек истичем да је важно да се ради на инвестирању у младе људе. Они имају знања ,вештине и познају језике, знају како да раде са донаторима – рекао је овом приликом Бертолини.

Новца, који је ЕУ спремна да донира Србији има довољно, али је, по оцени Бертолинија, неопходно да се ојачају кадровски капацитети општина и градова како би тај новац искористили.

Зрелост пројеката није на одговарајућем нивоу, односно, не постоји детаљна докумeнтација за њихово спровођење. Партнери који би желели да буду донатори, трпе последице тога што пројекти нису спремни, иначе би могли да улажу и много више средстава. Србија није спремна да управља са више средстава. У овом теренутку, органи власти управљају са једном трећином средстава . За неколико година, износ који ће Европска унија давати биће десетоструко већи, тако да, ако власти нису сада спремне да управљају средствима која су им дата, можете замислити шта ће се десити када тих средстава буде више – није оптимистичан Бертолини.

Општина Пријепоље има добар тим који ради на пројектима, каже Бабић, али су проблем административне процедуре.

Јако је тешко убрзати целокупни апарат и омогућити донаторима и инвесторима, да за средства која желе да нам дају, дођу до неопходне документације како би реализовали своје планове – истиче Бабић.  

Приликом обиласка Парка народних хероја, Бертолини се лично уверио у још један горући проблем у општини Пријепоље, јер возила Делегације нису нашла погдан простор за паркирање у близини парка. То је био повод да се у будуће планове и пројекте које финансира ЕУ, уврсти и решавање овог проблема. 

Бертолини је истакао да ово сигурно неће бити његова последња посета Пријепољу. Следећи пут ће му се вратити као туриста, јер је приметио да има одличне услове за бициклизам, пешачње и рафтинг.

Подели на мрежама

Повезани чланци