Selma Hajdarević iz Kaćeva: stočarstvo je težak posao, glavni pokretač mi je ljubav prema životinjama

Selma Hajdarević iz Kaćeva: stočarstvo je težak posao, glavni pokretač mi je ljubav prema životinjama

Na 1150 metara nadmorske visine u selu Kaćevo živi Selma Hajdarević sa porodicom. Nepovoljni uslovi za bavljenje poljoprivredom nisu joj ostavil mnogo izbora, nego da se posveti stočarstvu. Rad kod privatnika zamijenila je stočarstvom onog dana kad se udala i od tada joj gajenje ovaca postaje svakodnevica. Danas je njen stočni fond obogaćen i sa sedam krava, sa kojima ima posebnu vezu: ona njima pruža nesebičnu brigu i ljubav, one njoj mlijeko od kojeg pravi nadaleko poznat sir.

Zbog sira i mlijeka koje Selma proizvodi, mušterije joj dolaze na kućni prag. Pripisuje to sve uslovima u kojima brine o kravama i prirodi. Ipak, mi primjećujemo još jednu bitnu stavku neizostavnu u svakoj uspješnoj vezi, a to je ljubav.

Morate se ophoditi sa pažnjom, morate znati pristup životinji. Jednostavno, straha ne sme biti. Ako vas je strah, onda one znaju da ufursate, nego se sve mora raditi opušteno i sa ljubavlju – kaže Selma Hajdarević.

Selmine krave ljeti su uvijek na livadi, što pozitivno utiče na kvalitet sira i količinu mlijeka koju proizvedu. Trenutno je u prostoriji gdje proizvodi sir oko 200 kilograma na čekanju, jer planira da ubrzo krene put pijaca u Priboj i Prijepolje. Do sada za to nije imala potrebe, ali želi da se sa kvalitetom njenog sira upozna što više ljudi.

Imamo izuzetno dobar kvalitet sira. Radim masni sir tanka kriška, a mlijeko prodajem tu po komšiluku. Obično dođu i vikendaši, poruče mi mlijeko i tako dođu do tih naših proizvoda.

Selma sa suprugom Džemaludinom ima tri ćerke, dvije su joj zbog škole otišle da žive same, najmlađa je s njom i suprugom. Zbog odličnog uspjeha koje sve tri postižu, vjeruje da njena borba i neprekidan rad imaju smisla.

Tri đaka školujemo odavde, druga primanja nemamo. Nemamo ništa ni od države ni Opštine, jedino imamo to što zaradimo svojim rukama – priča Selma o izazovima sa kojima se suočava.

Za budućnost ima planove i nada se da će barem tada imati podršku lokalne samouprave ili nekih drugih donatora.

Ja bih voljela da mogu da otvorim neku mini mljekaru, gdje bih mogla moje proizvode da pakujem u neka manja pakovanja, da bi to moglo da bude dostupno svima – nada se Selma.

U životu se odrekla mnogih stvari da bi se posvetila stočarstvu. Objašnjava nam zašto i šta sve podrazumijeva bavljenje stočarstvom.  

Znači odreći se godišnjeg odmora i bolovanja. Prekovremeni rad je nonstop. Bolestan ne možeš biti, jer krave to ne trpe. Nekad je bilo više članova porodice, svekar, svekrva, djever, jetrva… a sad, ja sam sama, nemam nikoga da bi mi pomogao. Jedino djeca kad dođu na letnji raspust, ali mi tada skupljamo sjeno, tako da ih faktički i ne vidim. Ovo gazdinstvo je najviše na meni, imam najveću obavezu. Oni svi nađu neku drugu obavezu, a ja ne mogu. Moram prvo odraditi svoje poslove, pa onda otići negde ako treba da odem. 

Kilogram sira koji Selma proizvede košta 700 dinara. Ističe da ni ta cijena ne prati sva poskupljenja stočne hrane i drugih neophodnih stvari za uzgoj stoke. Ono što takođe planira je da poveća broj krava, jer vjeruje da će njeni proizvodi, kada bude izašla na pijace, sve više biti traženi.


Подели на мрежама

Повезани чланци