Сертификати и опрема за 10 незапослених младих жена из Пријепоља

Сертификати и опрема за 10 незапослених младих жена из Пријепоља

У просторијама Канцеларије за младе у Пријепољу организована је свечана додела сертификата и уручење пакета са опремом, полазницама које су учествовале у пројекту “Јачање професионалних капацитета за запошљавање особа из осетљивих група”. Тромесечну обуку за занимање фризера и шминкера успешно је завршило 10 младих незапослених  жена из Пријепоља.

Свечана додела сертификата и старт-ап пакета организована је као финални део пројекта који је за циљ имао повећање професионалних капацитета и лакшег запошљавања лица из осетљивих група у општини Пријепоље. Процес селекције корисника пројекта урадила је Kанцеларија за младе општине Пријепоље на основу исказаних потреба, а интересовање је било изузетно велико.

Десет младих незапослених лица из општине Пријепоље добило је ту могућност да буде део пројекта. Обуке су реализоване за фризере и шминкере. Након успешно завршене обуке данас су им уручени сертификати, старт ап пакети и опрема за отпочињање сопственог бизниса. Сматрам да су овакве обуке и те како потребне младим особама, да се што више едукују и стичу нове вештине како би постали конкурентнији на тржишту – истакла је координаторка Канцеларије за младе општине Пријепоље Милена Јовановић.

Сертификати које су полазнице добиле су међународно признати, а вредност пакета са опремом и материјалима неопходним за отпочињање сопственог бизниса  је око 250 евра.

Желим да се захвалим Канцеларији за младе и ГИЗ – у што су нам омогућили да стекнемо ново искуство. Обука није била тешка, сви су је савладали, а атмосфера је увек била добра. Драго ми је што сам упознала остале девојке. Надам се да ћу успети да отворим нешто своје у скорије време. Пакет који добијамо много ће нам значити, јер нећемо одмах морати да дајемо наш новац – каже полазница обуке, будућа фризерка Анита Ризвановић.

Општина Пријепоље је једна од пет локалних самоуправа која је изабрана да учествује у пројекту „Услуге социјалне заштите за осетљиве групе“ који спроводи Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ у партнерству са Министарством за рад запошљавање, борачка и социјална питања.

Епидемија корона вируса довела је до тога да су осетљиве категорије становништва постале још осетљивије, да је у једном моменту стало све тако да су се млади људи, који су можда већ били започели са неком едукацијом, одједном нашли у неком вакууму и једноставно нису знали куда да крену даље. Ми смо искористили прилику и успели смо да обезбедимо средства за едукацију 60 полазница у пет јединица локалне самоуправе. Та двомесечна обука данас се звршава доделом сертификата полазницама овог курса и иницијалним пакетима подршке који ће им омогућити да бар на почетку, о трошку овог пројекта, пружају услугу на основу знања које су стекли. Иначе, ова едукација је препоручена од стране Националне службе за запошљавање – истакла је пројектна менаџерка Маријана Трнинић.

Доделу сертификата и старт ап пакета организовала је Канцеларија за младе општине Пријепоље у сарадњи са организацијом Ресурс центар из Београда.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци