Школе направиле планове уштеде енергије за предстојећу зиму

Школе направиле планове уштеде енергије за предстојећу зиму

У циљу уштеде енергије за предстојећу зиму, школе у Србији биле су у обавези да направе план уштеде енергије за 15 одсто. Према речима председника Aктива директора основних школа Бесима Бегановића, школе у Пријепољу су о овоме расправљале на наставничком већу и свака је направила мини план за уштеду енергије према препоруци Министарства рударства и енергетике.

Контролисано укључивање грејалица, замена обичних са лед сијалицама, искључивање компјутера на време, неке су од мера које би школе према плану које су направиле, требало да практикују током зиме у циљу уштеде енергије. Према речима председника Aктива директора основних школа Бесима Бегановића, једна од препорука је и да школе које се греју на мазут и пелет у време топлијих дана смање грејање, како би оствариле уштеду.

На ову препоруку Министарства рударства и енергетике, из синдиката запослених у гимназијама Београда предлажу да се зимски распуст продужи и помери на другу половину јануара до половине фебруара, да се настава опет пребаци онлајн, а саветују и скраћење часова за пет, односно 15 минута у најхладнијим данима.

Препорука Министарства рударства и енергетике за уштеду енергије није упућена само школама. Предложено је да друге државне и јавне установе, привреда, локалне самоуправе, а посебно домаћинста, јер троше дневно 42 одсто електричне енергије, направе планове штедње како би се повећала енергетска стабилност и уштеделе стотине милиона евра у ситуацији када неконтролисано расту цене енергената.

Попуст за рачун за струју домаћинстава, која умање потрошњу од 10 до 20 одсто је десет одсто, ако смање потрошњу од 20 до 30 одсто добиће 20 одсто попуста, а сви који уштеде више од 30 одсто струје, добиће 30 одсто попуста.

Министарство рударства и енергетике предлаже и надлежним руководиоцима општина и градова да локалне самоуправе приступе смањењу јавне расвете постављене на улицама, трговима и другим објектима на минимални безбедносно оправдан ниво, да свуда где је могуће ограниче рад расвете билборда и светлећих реклама; да ограниче  новогодишње осветљења на период од 15. децембра до 15. јануара, да свуда где је могуће ограниче рад рефлектора на спортским и другим манифестацијама са тенденцијом организовања спортских приредби током дана.

Подели на мрежама

Повезани чланци