Скупштина усвојила измене Плана детаљне регулације за Шеховића Поље – Пријепоље се шири на леву обалу Лима

Скупштина усвојила измене Плана детаљне регулације за Шеховића Поље – Пријепоље се шири на леву обалу Лима

Скупштина општине Пријепоље усвојила је измене и допуне Плана детаљне регулације „Шеховића Поље – мултифункционални простор“, чиме су се створили услови за потенцијални долазак трговинског ланца ЛИДЛ у Пријепоље. Ово је била и једина тачка од предложене четири, о којој се расправљало првог дана 17. седнице. На предлог Општинског већа, дневни ред допуњен је још једном тачком – првим ребалансом буџета у овој години. Наставак седнице заказан је за понедељак, 24. октобар.

Минутом ћутања за недавно преминулог директора Економско-трговинске школе Ермедина Дурана, почела је седница Скупштине општине Пријепоље.

На предложене четири тачке дневног реда, стигле су још три допуне, а усвојена само једна која се тиче првог ребаланса буџета у овој години. Предлог Општинског већа је да се ребалансом прво намире буџетски кориници који немају новца за основно функционисање. Пре свега, ради се о школама којима недостаје 16 милиона за енергенте, Јавном комуналном предузећу “Лим“ неопходно је да се купи машина за чишћење снега, а Дому културе да се пребаци новац за трошкове струје. Изградња водовода Миоска и прва фаза радова у Пурића Потоку, такође су поменути као разлог ребалнса.  Већина проблема је настала услед поскупљења енергената и струје, а на овај начин ће се превазићи. Са ставки буџетских корисника који неће имати времена да потроше опредељена средства, биће пребачена онима којима су ургентно потребна.

На предлог председника Скупштине Изудина Шантића, о овој тачки расправљаће се у понедељак, до када ће одборници имати времена да се упознају са ребалансом и доставе амандмане.

За одборника Зулкефила Садовића, кратак рок за амандмане и упознавање са материјалом, указује да власт жели нешто да сакрије, и поставио је питање: ако он поднесе амандмане на почетку седнице, ко ће уопште стићи да их прочита.

Предлози за допуну дневног реда одборника Оливера Мрдаковића и Рахима Ровчанина да се расправља о економској ситуацији у Пријепољу, остварењу и реализацији буџета у овој години, нису прихваћени.

Уследила је расправа како ће изгледати ново Пријепоље на левој обали Лима, конкретизовано у оквиру Предлога измене и допуне Плана детаљне регулације „Шеховића Поље – мултифункционални простор“. За председника општине Владимира Бабића усвајањем измена Плана, који је усвојен још 2018. године, Пријепоље добија нове обрисе на које чека пола века. Заинтересованих да улажу у овај део Пријепоља већ има, а први озбиљан инвеститор који би требало да дође је трговински ланац ЛИДЛ. Фирма „Битовекс“ из Пријепоља, од које је потекла иницијатива за измену Плана коју је сама финансирала, има намеру да своје две парцеле у Шеховића Пољу прода ЛИДЛ-у. Шта тачно подразумевају измене и допуне, објаснио је Лазар Мандић, одговорни планер из Јавног предузећа Урбанизам Крагујевац. Оно што се подразумева изменама је да се укине саобраћајница, предвиђена да пролази кроз средину ове две парцеле, а да се ширина друге, која се налази уз магистралу, смањи. Тиме ће се смањити број паркинг места предвиђених првобитним планом, али ће се компензовати паркинг местима у оквиру ЛИДЛ-а.

Поједини одборници опозиције изразили су забринутост шта ће бити са локалним маркетима доласком овог великог трговинског ланца. Профит од потрошачког колача који ће тада јести неће бити укусан свима: једни ће хтети још, али ће ЛИДЛ узети главни део. Економски принцип је јасан, на тржишту влада систем понуде и потражње, чуло се са скупштинске говорнице и да је здрава конкуренција неопходна.

Одговорни из Одељења за урбанизам из Пријепоља нису изашли за скупштиснку говорницу да појасне измене и допуне Плана, што је за одборника Есада Хоџића  било неопходно, како би се избегла паушална тумачења. Појашњење је дао председник Скупштине Изудин Шантић истичући да све иде у добром смеру, пројектно техничка документација за две саобраћајнице је у завршној фази и да је њихова укупна процењена вредност 210 милиона динара. Све неопходне дозоволе су прибављене и већ на пролеће би требало да се почне са радовима.

Поред ребаланса буџета, за понедељак су остављене и расправе о још две тачке дневног реда: утрошак средстава за пружање здравствене заштите и извештај о пословању Регионалне санитарне депоније Бањица у прошлој години.

Подели на мрежама

Повезани чланци