Скупштина усвојила први ребаланс буџета – коме и колико из општинске ћасе?

Скупштина усвојила први ребаланс буџета – коме и колико из општинске ћасе?

У наставку 17. седнице Скупштине општине Пријепоље, једногласно је усвојен први ребаланс буџета у овој години. Око 76,5 милиона динара, углавном планираних за инвестиције, биће прерасподељено корисницима буџета којима је понестало новца за текуће трошкове.

Први ребаланс буџета нема везе са политиком, оградио се председник општине Владимир Бабић одмах на почетку седнице. Већ одавно је јасно да „заједничка ћаса“, како је назвао буџетску касу, није добро испланирана, јер 76,5 милиона динара, углавном опредељених за инвестиције, неће бити потрошено до краја године. Неки пројекти нису били спремни, а ни кадровски Општина није била у стању да намири све планирано, истакао је председник. Тако ће по осам милиона динара који су планирани за водоводе на Равнама, Каменој Гори, Јабуци, као и 4 милона за вододовод у Хисарџику, бити пребачено школама, Дому културе, Јавном комуналном предузећу “Лим“, као и за водоводе Миоска и у Пурића потоку. Школама ће бити пребачено 16 милиона динара за енергенте и превоз, иако је истим тим школама општина смањила буџете у односу на прошлу годину, али је због поскупљења енергената на тржишту све дошло на наплату. Је ли Јавно комунално предузеће „Лим“ сироче, питао се одборник Рахим Ровчанин, јер њему овом ребалансом није планиран ни динар за енергенте. Зато јесте за набавку машине, која ће заменити доста радне снаге у овом предузећу, које кубури са теренским радницима.

Дому културе биће пребачено 4.350.000 динара за трошкове струје, што је такође последица поскупљења. Управо се на овај проблем односио амандман Зулкефила Садовића, који је предложио да се на ову зграду уграде соларни панели. Образложење зашто његов амандман  није прихваћен од Општинског већа није добио, али му је заменица председника Општине Самира Ћосовић одговорила да је за такав један пројекат неопходно да се прво зграда Дома културе озакони и да ниједан власт до сада томе није озбиљно приступила.

Док је за опозицију ребаланс нејасан и непрецизан, одборницима позиције ребаланс је врло јасан и неопходан, у складу са потребама свих. Из Општинског одељења за буџет и финансије напоменули су да се буџет мора трошити, а да је за првих девет месеци, реализовано нешто више од 70 одсто. Предвиђања су да ће се у наредну годину пренети око 300 милиона, што је оцењено као „домаћинско“ управљање буџетом.

За 5.000.000 динара ребалансом буџета увећана су средства за здравствене установе у Пријепољу. За тај новац биће набављен агрегат и веш машина. Ова тачка усвојена је без веће расправе, уз напомену да се услуге здравствене заштите у Бродареву морају побољшати. Првенствено, неопходно је да Бродарево има педијатра, стоматолога и гинеколога, како пацијенти не би путовали у Пријепоље.  

О раду Регионалне санитарне депоније Бањица у прошлој години расправљало се у оквиру четврте тачке, када се у неколико наврата са скупштинске говорнице могло чути како Пријепоље има проблем са одлагањем отпада. Како ће се тај проблем решити, многима није јасно? Пре свега, настаће проблем са кабастим отпадом, јер ће се, према речима неких од учесника дискусије, на санитарну депонију возити само комунални отпад. И док се чека завршетак санитарне депоније, у најбољем случају за пет месеци, све указује на то да је смеће на депонији Дубоки поток у Друглићима већ почело да кипи.

А кипи смеће и по пријепољским улица, али није све до Комуналног, каже Зоран Деспотовић, нешто је и до савести и свести свих нас. Отпад се не разврстава, а контејнери су урнисани. Пошто нам локална свест није на завидном нивоу, одборници су задовољни што цео пројекат око Бањице води држава. Новац за функционисање овог предузећа већ би требало планирати наредним буџетом, јер ће коштати много. Предвиђања су да ће за његово функционисање бити неопходно да се запосли око 20 људи.

Подели на мрежама

Повезани чланци