Смеће као енергетски ресурс – Колико струје би произвела депонија Стањевине?

Смеће као енергетски ресурс – Колико струје би произвела депонија Стањевине?

Да се депонија Стањевине из Пријепоља премести у неку земљу Западне Европе, засигурно би била непроцењив ресурс за производњу топлотне и електричне енергије. Годишње се на депонију Стањевине одложи око 12 600 тона комуналног отпада, односно, месечно у просеку око 1050 тона. Процена је да 1 килограм отпада производи око 0, 3 киловат часова електричне енергије, а просечно домаћинство у Србији месечно троши око 350 киловата струје. Када се количина отпада на Стањевинама и просечна потрошња струје преведу у  бројеве, долазимо до податка да би месечно око 900 домаћинстава у Пријепољу могло да се снабдева електричном енергијом.

Нажалост, једино што нам депонија Стањевине сада даје је несношљив смрад, тровање Лима и угрожаве здравља људи у Пријепољу.

У Европској унији се 3% укупне производње електричне енергије добија из биомасе и отпада, што представља око петину укупно произведене електричне енергије из обновљивих извора. Европска комисија, Савет ЕУ и Европски парламент прошле године постигли су договор о новим прописима о енергетској ефикасности, који предвиђају да се до 2030. године уштеди 32,5% енергије.

Отпад се, као обновљиви извор енергије, највише користи у Данској, Немачкој, Холандији и Шведској. Шведска чак и увози смеће из иностранства, како би наставила процесе рециклаже којима производи огромне количине електричне енергије и горива.

Република Србија је потписивањем Меморандума о интеграцији у енергетско тржиште ЕУ прихватила обавезу да следи политику и програме ЕУ.

И у Закону о управљању отпадом у члану 2 се каже да је циљ овог закона да се обезбеде и осигурају услови за поновно искоришћење и рециклажу отпада, издвајање секундарних сировина из отпада и коришћење отпада као енергента.

Једно од најраспрострањенијих решења за смањење отпада јесу постројења за спаљивање отпада – тзв. палионице. Безопасан отпад, чија рециклажа није могућа, спаљује се у палионицама и потом користи за добијање електричне енергије. Отпад се најпре разлаже у гасовиту, течну или чврсту материју уз истовремено или накнадно ослобађање водене паре која може да се користи за загревање објеката.

Иако овај начин смањења отпада има велике предности, неопходно је да се води рачуна да коришћење овог вида обновљивих извора енергије буде у потпуности у складу са прописима. Поред тога што омогућава стварање енергије, адекватно поступање и прерада отпада пре свега је неопходно због заштите животне средине и здравља људи.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *