Да ли пројекат санације депоније „Стањевине“ значи почетак решавања проблема одлагања отпада у општини Пријепоље?

Да ли пројекат санације депоније „Стањевине“ значи почетак решавања проблема одлагања отпада у општини Пријепоље?

Последња процена инвеститора, односно општине Пријепоље, је да на садашњој депонији у  Стањевинама, најдуже до краја 2019. године има простора за складиштење смећа. Како је наведено у конкурсној документацији, очекује се да ће у том периоду бити потписан и донет међуопштински споразум за регулисање даље сарадње са регионалном депонијом „Дубоко“, дефинисана и обезбеђена локација, израђена пројектна документација, али и изграђена трансфер станица која би требало да се користи за претовар отпада као и обезбеђена адекватна возила за транспорт отпада од Пријепоља до трансфер станице и даље од ње до  санитарне депоније „Дубоко“.

Да ли је све ово могуће урадити у наредна три месеца? Да је скоро немогуће сматра и извршни директор Техничког сектора Регионалног центра за управљање отпадом „Дубоко“ Недељко Милосављевић. Он каже, да би Одлука Владе Републике Србије, донета у јуну 2018. године, а која подразумева да отпад из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши и Сјенице треба да буде одвожен у регионалну депонију „Дубоко“, била примењива, неопходно је урадити  две ствари, које су и предвиђене самом Одлуком. Прво – урадити пројекат проширења регионалног центра „Дубоко“ и друго – склапање споразума између предузећа „Дубоко“ и општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница. Према речима Милосављевића, на овим питањима се ништа није урадило за годину дана. Више о овој теми пишу новинари, него што руководство општине Пријепоље на томе ради, додаје он. Одвожење отпада у Ужице сада делује далеко, а могло би да буде веома близу.

Недељко Милосављевић, извршни директор Техничког сектора

Према речима Милосављевића, почетак изградње проширених капацитета депоније „Дубоко“ касни, иако су средства у износу од 4.5 милиона евра обезбеђена. Капацитети регионалног центра „Дубоко“ су највећим делом попуњени и за садашње кориснике има места за још годину дана, што спречава пријем отпада из других општина. Други проблем је, како каже наш саговорник, што руководство општине Пријепоље није предузело неопходне кораке за склапање споразума са предузећем, које има девет општина оснивача. Да би отпад из Пријепоља кренуо пут Ужица, неопходно је да та одлука добије сагласност девет скупштина општина оснивача предузећа, што у просеку траје око пола године.

Ово је други пут да се ради пројекат санације и рекултивације несанитарне депоније Стањевине. Први пројекат затварања и санације депоније, који је урадило предузеће «Велика Морава» из Београда, 2008. године, није реализован. Није дошло ни до изградње Регионалне депоније Бањица, за коју се рачунало да ће постати трајна локација за депоновање отпада из општина Пријепоље, Прибој, Нова Варош и Сјеница, а у коју је уложено око милион и 300 000 евра.  Рок за достављање понуда за услугу израде пројектно техничке документације за санацију и рекултивацију несанитарне депоније „Стањевине“ је 7. октобар, када је и јавно отварање понуда.


Подели на мрежама

Повезани чланци