Жене

,

Корона вирус

Снежана Јаковљевић: Важно је да жене учествују у доношењу одлука

Током епидемије корона вируса власт није на прави начин комуницирала са женама јер нису у потпуности узете у обзир њихове потребе и положај, посебно за време трајања ванредног стања. Према речима председнице Удружења жена „Пешчаник“ Снежане Јаковљевић разлоге за то треба тражити у недовољној заступљености жена на местима одлучивања.

На питање зашто је битно да жене буду на местима одлучивања, које врло често остаје без одговора, Снежана Јаковљевић нам одговара контра питањем.

Ми се никада, у ствари, не питамо зашто је битно да мушкарци буду на местима одлучивања. Зато што они већ јесу тамо, зато што некако мислимо да је политика природно место на коме се они налазе и да јавни живот природно окружење мушкараца. Дакле, то питање не постављамо али се увек питамо зашто нема жена. Иако жене, као што знамо чине половину становништва, на местима на којима се доносе одлуке и одлучује како ће наши животи да изгледају нема жена – каже председница удружење жена „Пешчаник“ Снежана Јаковљевић.

Жене и мушкарци имају другачији начин живота, другачије приоритете и сфере интересовања, па је зато изузетно важно да жене равноправно учествују у доношењу одлука.

Уколико жена нема на местима на којима се доносе одлуке онда читаве сфере у нашим животима неће бити заступљене. Неће бити на дневном реду, а да не говорим о томе да неће бити донете одређене одлуке и мере које ће свима утицати на побољшање квалитета живота – каже Снежана Јаковљевић додајући да је много разлога да жене буду на местима одлучивања и да је сасвим нормално да и жене и мушкарци имају једнаку могућност да учествују у доношењу одлука.

Током епидемије корона вируса жене су, као и када су у питању неке друге друштвене кризе биле те које су се, раме уз раме са мушкарцима, бориле за ублажавање последица кризе. Ипак, услед малог броја жена на местима одлучивања нису у потпуности узете у обзир све њихове потребе. 

Осим неколико спотова на телевизији о томе како функционишу велики маркети и неколико акција које су биле усмерене према медицинским радницима и радницама ја нисам видела озбиљну дебату о томе шта можемо да учинимо да женама које све то раде олакшамо све те послове и да кроз процес пандемије прођу што безболније, да не буду толико оптерећене – истакла је председница Удружења „Пешчаник“.

Што је више жена на местима одлучивања, расте тенденција да приоритети постану теме везане за здравље, образовање и друге теме које се тичу побољшања квалитета живота. Снежана Јаковљевић сматра да је током епидемије требало отворити нека питања.

Ми не знамо шта се дешавало са женама са инвалидитетом, које на пример станују на 10. или15. спрату, јер у време полицијског часа персоналне асистенткиње нису могле доћи до њих. Мислим да је неку меру требало донети. Затим, шта се дешавало са женама које живе у нехигијенским насељима, без воде и струје, а управо се на томе све време потенцирало? Шта се дешавало са самохраним мајкама које имају малу децу? Шта се дешавало са женама у насиљу? То су све категорије становништва за које је најпре требало отворити разговор, односно дебату и питати их на који начин њима може да се помогне. Шта је потребно да кроз цео тај процес пандемије прођу најлакше што могу – пита се Снежана Јаковљевић.

Према речима Снежане Јаковљевић онолико колико једна заједница омогући да се приликом доношења одлука једнако чује и мушки и женски глас, толико ће та заједница бити више демократска и на услузи свим грађанима и грађанкама.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *