Сопотница најважнији планинарски центар Србије и овог лета (ВИДЕО)

Сопотница најважнији планинарски центар Србије и овог лета (ВИДЕО)

Планинари из целе Србије и ове године успешно пролазе обуку у Летњој школи планинарских водича Планинарског савеза Србије у Сопотници, која има статус Националног центра за обуку. Шансу да стекну звање планинарског водича треће категорије ове године имаће око 60 полазника подељених у две групе. Екипа Телевизије Форум посетила их је на дан полагања завршног испита.

Обуку у Летњој школи планинарских водича у Сопотници минулих година прошло је много планинара и планинарки из целе Србије. Шансу да стекну звање водича треће категорије, што им омогућава вођење планинарских група у летњим условима и освајање врхова до 3.000 метара надморске висине, ове године добило је око 60 чланова планинарских клубова и друштава из целе Србије.

Полазници су дошли припремљени и потковани знањем, како би могли да савладају практични део обуке која се обавља у Националном центру за обуку у Сопотници, каже инструктор ПСС Илија Андрејић, из ПД „Камена Гора“ из Пријепоља.

Полазници обуке Душан Дракулић из ваљевског „Повлена“ и Јаница Моуса из београдског „Железничара“ кажу да је жеља за усавршавањем стечених знања и безбедним предвођењем организованих група природан наставак љубави према природи и планинарењу, због чега су сви почели да се баве овим спортом.

Планинарски савез Србије, са 21.000 чланова и 178 клубова, је велика породица људи који се по планинама Србије и окружења крећу сваког викенда током целе године, рекао нам је председник Савеза Исо Планић. Oн додаје и да Сопотница и околне планине пружају идеалне услове за спровођење обуке у летњој школи, што је један од разлога за проглашење Националног центра за обуку планинарских водича Планинарског савеза Србије управо овде.

У Сопотници смо затекли и Божидара Пурића, Пријепољца по рођењу, који је остварио успешне каријеру у каратеу, и одлучио да истим путем крене у планинарству. Срећан је што обуку пролази баш у крају где је рођен и одрастао. Каже да је са годинама дошла љубав према планинарењу, а потом и жеља да друге безбедно предводи у природи.

Планинарски дом у Сопотници је, и пре добијања статуса Националног центра за обуку планинарских водича Планинарског савеза Србије,  био стециште планинара из целе Србије и региона. Поводом 120 година планинарства у Србији, управо у Сопотници је прошле године откривено спомен обележје посвећено академику Јовану Жујовићу, првом председнику Српског планинарског друштва, оснивачу Природњачког музеја у Београду, археолошког и геолошког друштва, министару просвете и иностраних послова и једном од првих академика у Србији. Споменик је урађен у облику алпинистичког клина са карабином, као најважнијим симболом планинарства, а као пиједестал је послужила постојећа стена у дворишту Планинарског дома.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци