Србија далеко од стандарда ЕУ у области заштите животне средине

Србија далеко од стандарда ЕУ у области заштите животне средине

Србија још увек нема капацитета да достигне високе стандарде Европске уније у погледу заштите животне средине. Довољно је погледати ситуацију на терену и закључити да ће требати и деценије како би се санариле последице појединачног и системског немара према природи. То сматра Биљана Стојковић из коалиције „Морамо“, покрета који је своју кампању на претходним изборима базирао на зеленим политкама.  

Крајем прошле године државе чланице Европске уније дале су сагласност да се отвори кластер 4 „Зелена агенда и одржива повезаност“, којим су обухваћена поглавља која се тичу транспорта, енергетике, као и заштите животне средине и климатских промена. Био је то мали помак у  погледу администрације, али ће спровођење написаног бити изазов.

Ми смо што се тиче заштите животне средине добили велике паре од Европске уније, али нажалост не видимо да се тај новац утрошио на адекватан начин. То је веома скуп задатак који ми имамо у Србији. Ту се говори о милијарадма евра које ми као земља морамо да уложимо у процедуре, механизацију, у различите начине да ми заштитимо животну средину упоредо са индустријским развојем – каже професорка Биљана Стојковић.

У погледу капацитета државне управе за достизање високих стандарда Европске уније нису само финансије изазов.

Врло је важно да ми имамо стручњаке који ће на томе да раде и да се тог посла не хвата било ко. Ми имамо ситуацију да је то Министарство стециште за неке људе које не знају где да ставе. А уствари, та министарства и та тела морају да се напуне људима који знају шта да раде – истиче Стојковић.

Сви изазови из Kластера 4 се односе како на национални тако и на ниво јединица локалних самоуправа.

То како изгледају локалне самоуптраве, то је пресликан модел са националног нивоа. Ја не бих рекла да је стање на локалу лошије, већ идентично, само што се ово у Београду слика на другачији начин, али то су ти исти људи и исти кадрови – став је Стојковић.

Зашто заштита животне средине није међу приоритетима државног врха?

То није за рекламирање баш тако атрактивно. За рекламирање на унутрашњем плану боље је подизати споменике, правити догађаје око неких националних ствари које подстичу људске емоције.

Анализа досадашње динамике примене европских стандарда у области заштите животне средине показује да, чак и уколико у наредних неколико година постане пуноправна чланица Европске уније, Србија ове стандарде неће достићи минимум до средине 21. века.

Подели на мрежама

Повезани чланци