Шта младе у Пријепољу привлачи да учествују у раду фолклорног ансамбла Дома културе?

Шта младе у Пријепољу привлачи да учествују у раду фолклорног ансамбла Дома културе?

Шта младе у Пријепољу привлачи да учествују у раду фолклорног ансамбла Дома културе? Да ли је то жеља за дружењем и путовањима или љубав према традицији и промоцији културне баштине?  Одговоре на ова питања потражио је ученик Пријепољске гимназије Емрах Халиловић.

Љубитеље фолклора у прошлом веку окупљао је ансамбл Текстилног комбината „Љубиша Миодраговића“. Са гашењем највећег пријепољског предузећа угасио се и фолклор. Пре петнаестак година Пријепоље је добило фолклорни ансамбл под покровитељством Дома културе и он је данас чувар и промотер народних игара и обичаја.

Млади кажу да су се у рад фолклора укључили због жеље за дружењем и путовањима али и да би научили да играју народна кола, као и да би очували културу и традицију. Кажу и да су свесни одговорности коју носи презентовање Пријепоља и Србије на бројним наступима у земљи и иностранству, пре свега због представљања наше културе.

Због пандемије нису имали много прилика за путовање протекле две године а најдаражи им је боравак у Драчу прошлог лета.

Од почетка рада до данас кроз Фолклорни ансамбл Дома културе прошле су бројне генерације и преко 500 чланова. Данас броји око 100 чланова подељених у три групе, од првог ансамбла до најмлађих полазника, који тек уче прве плесне кораке.

Погледајте шта кажу чланови фолклора у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци