Шта млади и стари могу заједно?

Шта млади и стари могу заједно?

Солидарност и разумевање потреба младих и старијих особа у кризним временима показало се веома лековитим. Потребе за социјалном сигурношћу, културним програмима и спортским активностима су идентичне. Разлике су у искуствима и знањима , која су у медјугенерацијској сарадњи, кроз програм “Софа” довела до општег задовољства и заједничких акција младих и старијих особа.

Програм „Софа“ подстиче међугенерацијску сарадњу и солидарност засновану на разумевању потреба младих и старијих у временима кризе, посебно се осврћући на кризу узроковану пандемијом Корона вирусом
Шта млади могу научити од старих, а шта старије особе могу научити од младих, питали смо наше суграђане и суграђанке, а одговори, иако разнолики, сводили су се на спој искуства старијих и нових вештина и знања младих.

Двомесечни програм СОФА, који је спровео Београдски центар за људска права уз подршку Популационог фонда Уједињених нација, укључио је младе и старије особе из различитих градова Србије.
СОФА програм је замишљен као програм који ће младима и старима служити у временима кризе. Сада кад не можемо да се виђамо уживо или се мање виђамо уживо, осмислили смо онлајн програм радионица који ће им служити у временима када су највише код својих кућа – каже Демир Мекић, омладински радник.


СОФА програм подстиче међугенерацијску солидарност као и повезаност у друштву засновану на истинском разумевању.

Основни циљ овог пројекта јесте да повежемо младе и старе у овој кризи која нам се десила и која је изазвана ЦОВИДОМ 19. Наш задатак је био да за 12 формираних парова које чине 12 младих особа и 12 особа старијих од 65, осмислимо програм активности где ће се они дружити упознати, пружити себи и другима подршку током ове кризе изазване пандемијом. Разговарали смо на различите теме о солидарности, о различитим потребама, шта нам је то заједничко и колико смо заправо потребни једни другима у овој ситуацији кризе која нас је задесила – истиче Ивана Антонијевић из КОМС-а.

СОФА програм организован је онлајн и обухватао је радионице на различите теме.

Имали смо неколико типова радионица, највише смо се бавили солидарношћу, али бавили смо се и менталним здрављлем, медијском писменошчу и дигиталном писменошчу. Другим речима, проценили смо да је то можда у овим временима најбитније младима и старима, нека врста знања и вештина која ће им служити у овом периоду – додаје Мекић.

Након успешно завршених радионица, СОФА парови су имали прилику да у својим заједницама спроводе локалне активности и на тај начин укључе ширу заједницу и поделе стечена искуства. Овај прилог је настао у оквиру једне од акција у Пријепољу. С поносом истичемо и да су креатори овог програма Пријепољка Ивана Антонијевић и Пријепољац Демир Меки

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци