Шта мучи мештане и мештанке МЗ Бродарево?

Шта мучи мештане и мештанке МЗ Бродарево?

Лоша путна инфраструктура, недовршена канализациона мрежа, недовољно развијена здравствена заштита, приближавање институција грађанима, одлазак младих – само су неки од проблема са којима се у свакодневном животу сусрећу мештани и мештанке Бродарева. Ово је истакнуто на састанку који је екипа ТВ Форум одржала са представницима бродаревске Месне заједнице. Иако је овај састанак био отвореног типа, с обзиром да је упућен јавни позив, нико од мештана и мештанки се није појавио.

Састанку у Бродареву, који је требао да омогући директан контакт мештана и мештанки једне од највећих месних заједница у Пријепољу са новинарима и новинаркама ТВ Форум како би чули њихове предлоге тема, проблеме, препоруке и савете за унапређење своје заједнице, присуствовали су само председник и двоје чланова Савета МЗ Бродарево.

„Право да вам кажем да сам и ја очекивао већи број људи, да ће да дођу и да изнесу проблеме из својих квартова и приградских насеља. Ево данас смо нас троје били ту као чланови Савета МЗ Бродарево и отприлике смо ми и упознати са тим проблемима, јер смо директна веза грађана и локлане самоуправе“, рекао је Армин Мујезиновић, члан Савета МЗ Бродарево, који је истакао да Бродарево, према којем гравитира 39 околних села, има огроман број проблема.

„Претежно је то путна инфраструктура, затим незавршена канализациона мрежа, а ту је једна друга врста проблема коју ја називам институционални проблем. Пре свега мислим да би неке институције из Пријепоља требало да се приближе грађанима Бродарева. Позитиван пример су отварање канцеларије Националне службе за запошљавање, као и Ватрогасне станице, јер мештани Бродарева већ имају користи од тога“, каже Мујезиновић.

Као и у свим општинама у Србији, и у Бродареву велики проблем представља одлазак младих. Главни разлог су лоши услови живота.

„Мислим да се млади из Бродарева веома слабо запошљавају, поготово у својој струци и због тога највише одлазе“, рекла је Саида Мујезиновић, чланица Савета МЗ Бродарево, која, како би се унапредио положај младих, предлаже оснивање Клуба младих Бродарево као и реализацију одређених пројеката.

„Осврнула бих се на нама два важна пројекта који би  волели да реализујемо, а то су стадион „Росуље“, који захтева реконструкцију и уређење и Спортски центар „Јалија“ који је такође у лошем стању. Мислим да је то приоритет, посебно због млађих нараштаја који долазе“, каже Саида.

„Када би постојало сигурно запослење за те младе људе, сигуран сам да би остајали овде, а мислим да би и за заједницу било боље, јер би та нека нова енергија помогла у решавању проблема“, рекао је Мујезиновић.  

Велики проблем предсатавља и примарна здравствена заштита. У претходном периоду решено је питање педијатра. На помолу је, како кажу, и решавање проблема са стоматологом, али простора за унапређење још увек има.

„Оно што бих апеловао са овога места јесте да би требало да се размишља о отварању службе Хитне помоћи у Бродареву, јер мислим да је то изузетно важно за наше мештане, али и за све путнике који пролазе ка црногорском приморју“, каже Армин.

„Мислим да би наредни корак требало да буде отварање гинеколошке амбуланте. То би много значило свим женама из Бродарева и околине, јер смо свесни ситуације да се разне болести брзо развијају и шире. То је сигурно једна од ствари која би  много олакшала функционисање жена из Бродарева“, сматра Саида.

Огроман потенцијал виде у дијаспори која кроз бројне хуманитарне акције помаже бродаревски крај.

„У неком протеклом периоду, од рецимо три-четири године, прикупили смо огромну суму новца, сигурно више од 300.000 евра које смо, кроз бројне хуманитарне акције, уложили у изградњу кућа, а направили смо и јавну чесму“, каже Армин.

У истраживању, које смо спровели почетком године, медијима Форума жена Пријепоља је сугерисано веће присуство на терену и у локалним заједницама, што је и био повод за овај састанак.

„Почели смо са оним што смо најавили. Одржали смo први састанак у МЗ Бродарево. На жалост, одзив грађана и грађанки није био онакав какав смо очекивали, али смо од чланова Савета сазнали доста нових информација. Указали су нам на много проблема, али и на много добрих ствари које су у претходном периоду урађене у Бродареву, а ја грађане и грађанке охрабрујем да нам се обрате на начине на које су то чинили и раније, значи преко телефона, мејла… Убудуће то могу урадити и путем фејсбук заједнице коју смо направили баш за размену информација и за указивање на проблеме, али и на неке добре примере из окружења“, рекао је Владимир Малешић, уредник информативног програма Телевизије Форум.

Телевизија Форум  ће и у наредном периоду наставити да обилази пријепољске месне заједнице како бисмо бисмо стекли бољи увид у то како живе и са којим проблемима се сусрећу наши суграђани и суграђанке.

Подели на мрежама

Повезани чланци