Шта уградња калориметара значи за кориснике услуге грејања?

Шта уградња калориметара значи за кориснике услуге грејања?

Посао уградње калориметара, које је пре скоро 10 година обезбедила Влада Републике Србије, и прошле и ове године, поверен је ужичкој фирми „Трготранс“, која је једина учествовала у поступку јавне набавке.

У току је уградња преосталих калориметара и тај посао ће бити завршен до 23. септембра.  Вредност уградње износи око 1.400.000 динара – каже руководилац РЈ Производња и испорука топлотне енергије Бесим Хаџалић.

Калориметри ће бити уграђени у подстанице и њихове кракове у свим стамбеним зградама, на основу чега ће моћи да се мери потрошња топлотне енергије у целој згради, али не и појединачно за сваки стан. Шта значи уградња 41 уређаја за кориснике услуге грејања?

За нас је битна ова фаза, а за грађане је најбитнија следећа фаза. Она подразумева уградњу делитеља топлоте у становима, те секундарне инсталације у зградама, на основу које ће моћи да се врши контрола потрошње, а уз то је потребан и избор софтвера, који ће да обједини потрошњу и очитавање – објашњава Хаџалић.

За прелазак на плаћање по утрошку уместо по јединици површине, неопходна је Скупштинска одлука којом би се регулисао нов систем наплате. Иако цена једног делитеља топлоте износи око 50 евра, а они морају бити уграђени на свако грејно тело у стану, према проценама у ЈКП „Лим“, уштеда у потрошњи енергије коју је могуће остварити износи између 20 и 30 одсто.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *