Штаб за ванредне ситуације: Општини Пријепоље не прети опасност од поплава

Штаб за ванредне ситуације: Општини Пријепоље не прети опасност од поплава

Упркос најавама обилних падавина, начелних Oдељења за ванредне ситуације Горан Посркача истиче да сви хидрометеоролошки параметри показују да општини Пријепоље не прети опасност од поплава.

Нивои свих река и притока су у просечним границама, тако да сад немамо очекивања да може доћи до изливања било Лима, било Милешевке – каже Горан Посркача, начелник Oдељења за ванредне ситуације МУП-а у Пријепољу.

На заседању штаба за ванредне ситуације општине Пријепоље донете су препоруке за поступање надлежних јавних предузећа, привредних друштава и служби.

На терену је била и „Дрина коп“, предузеће које одржава Лим и Милешевку на уређеном току корита и задужена је за деловање у случају поплава. Они су донели 2000 џакова који су спремни за пуњење. Јавно комунално предузеће „Лим“ има довољне количине песка за њихово пуњење и дежурне раднике за тај посао. Уведено је пасивно дежурство за тим за спасавање на води Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу. Они су са комплетном опремом са којом располажу дежурни. Већ су обишли терен, уочили су неке слабе тачке и спремни су у сваком тренутку да реагују. Одељења за ванредне ситуације у Пријепољу је спровођењем ИПА пројекта „Заштита и спасавање од поплава“ једно од најбоље опремљених одељења у Србији, што се тиче спасавања на води – истиче Посркача.

Услед обилних падавина и јаког ветра у Босни и Херцговини и Хрватској дошло је до изливања река и проблема са водоснабдевањем.

Посркача додаје да општина Пријепоље већ неколико година уназад не предузима озбиљније мере у циљу заштите од поплава, као што су на пример редовно одржавање корита бујичних потока или изградња насипа.

Подели на мрежама

Повезани чланци