Старије особе у медијима – невидљиве и неадекватно представљене

Старије особе у медијима – невидљиве и неадекватно представљене

О старијим особама у медијима би требало извештавати несензационалистички и професионално, уз поштовање знања и искуства које су спремни да пренесу, успостављање међугенерацијског дијалога и неговање културе старења – саветовано је на семинару „Дискриминација и стереотипи у извештавању о женама и старијим особама“ које је за новинаре и новинарке локалних медија у Србији организовао Форум жена Пријепоља.  

Старије особе се у медијима појављују ретко, а када се о њима извештава углавном се то чини на стереотипан и неадекватан начин.

Низ истраживања потврђује да су старије особе дискриминисане у медијским садржајима, било према томе како су представљене или што су невидљиве. Нарочито су у неповољном положају жене. Узмимо за пример, пре неки дан је изашла вест у свим медијима о Међународном дану старијих особа 1. октобру, међутим нико није питао старије особе шта је њима потребно нити су истицани проблеми са којима се они у овим временима суочавају, што би на такав дан посебно требало да буде у фокусу медија који о томе извештавају – истакла је тренерица семинара др Марагарета Башарагин повереница удружења „Женске студије и истраживања“ Нови Сад у Суботици.  

О старијим особама се најчешће извештава у рубрици црна хроника на сензационалистички и непрофесионалан начин, показале су анализе различитих истраживања.

Директор „Озон прес-а“ из Чачка Стојан Марковић, сматра да је су старије особе у медијима представљене као проблем и да се неретко крше њихова права, а да тога новинарке и новинари често нису ни свесни.

Можда смо недовољно едуковани у медијима шта је ејџизам и како третирати старије особе. Тако да мислим да је потребна едукација новинарима и новинаркама на ту тему, а свима нама као друштву треба знатно бољи однос према старијим људима него што иначе имамо – каже Марковић.

Директорка ТВ Форум Милева Малешић, је мишљења да су старије особе, поготово жене, мало и неадекватно заступљене, јер се у медијима промовише погрешна слика жене.

Већина медија генерише слику да жене у медијима треба да буду младе, лепе, неговане и не раде теме и медијске садржаје који се тичу жена свих генерација и свих социјалних категорија.   

Директор новина „Крушевац град“ Дејан Миладиновић, каже да се о старијим особама углавном извештава у оквиру пројеката, док се у свакодневном извештавању не води много рачуна о специфичностима и темама о овим категоријама.

Старост је сама по себи довољан услов да нека особа буде дискриминисана, али ниво дискриминације како у друштву, тако и у медијима зависи и од додатних фактора.

Увек морамо водити рачуна о тој вишеструкој дискриминацији према њима и због тога што су старије особе и због тога што су жене, и због тога што могу имати неких здравствених проблема, или што су у неповољном економском положају, или због тога што живе на селу… Све су то фактори који њих додатно оптерећују, односно унижавају живот додаје др Маргарета Башарагин.

Осим у медијском контексту, стереотипи о старијим особама су присутни и укорењени почев од самог језика који је огледало једног друштва, затим у различитим садржајима за децу, књижевности, уметности и на крају рекламним садржајима у којима су најизраженији.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци