Стигло нових 450 доза кинеске вакцине за Пријепоље

Стигло нових 450 доза кинеске вакцине за Пријепоље

Први дан вакцинације грађана и грађанки Пријепоља вакцином кинеског произвођача Синофарм протекла је без било каквих проблема, потврдио је за ТВ Форум вршилац дужности директора Дома здравља доктор Сеад Поровић. Он каже и да је првог дана вакцинисано више особа од предвиђеног броја, а најављена је достава и нових 450 доза ове вакцине.

У среду је вакцинисано 85, углавном старијих особа, иако је била планирана вакцинација 72, што говори да је интересовање за имунизацију против Ковид-а 19 доста високо, каже доктор Сеад Поровић. Он истиче да није забележена ниједна нежељена реакција, а да је за четвртак планирана имунизација 140 особа.

Вакцинација је организована у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва Дома здравља у Пријепољу, а спискове приоритета сачињава Министарство здравља на основу пријава грађанки и грађана на порталу Е-управа и телефонски на број 0800 222 334.

Пре примања вакцине, обавезан је лекарски преглед, који ће утврдити да ли особа може да буде вакцинисана или има неке контраиндикације. На сваких 10 минута вакцинише се једна особа, која након тога треба да сачека у ходнику пола сата, уколико се деси да дође до појаве неких нежељених реакција.

Према речима доктора Поровића, сви они који желе да приме вакцину кинеског произвођача, и пре него што добију позив од Министарства здравља, могу се јавити у вакцинални пункт Дома здравља у Пријепољу, где ће, након прегледа лекара, бити вакцинисани. Контигент од 450 доза је у Дом здравља у Пријепољу стигао у уторак, а из Завода за јавно здравље Ужице данас је најављено испоручивање исте количине вакцина.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци