Сточарство, производња и прерада хране и сеоски туризам у фокусу актуелних пољопривредних конкурса

Сточарство, производња и прерада хране и сеоски туризам у фокусу актуелних пољопривредних конкурса

У циљу развоја пољопривредне производње, општина Пријепоље расписала је два јавна позива. Први позив је једна од редовних мера подршке локалне самоуправе и односи се на регрес за прво вештачко осемењавање крава, док је другим конкурсом који се реализује у сарадњи са Дивац Фондацијом и Регионалном развојном агенцијом „Златибор“ планирана подршка пољопривредницима и пољопривредницама који се баве сеоским туризмом, производњом и прерадом хране.  

Захтеви за повраћај средстава за прво вештачко осмењавање јуница и крава могу се предати до 24. новембра, а према искуствима од предходних година, за ову меру програма руралног развоја конкурише и неколико стотина пољопривредника и пољопривредница.

Општина врши повраћај по 2.000 динара по сваком осемењеном грлу за прво вештачко осемењавање. Претпостављам да ће осеменитељи уз рефундацију и смањене трошкове, ако не успе прво, извршити и друго осемењавање. За ову намену издвојено је 2.800.000 динара и углавном ту буде поднето око 700 – 800 захтева, зависно од броја грла која су осемењена. Повежемо са прошлогодишњим датумом који је био одређен као рок за конкурисање за овај позив, тако да нико не буде оштећен – објашњава шеф Одсека за пољопривреду ОУ Пријепоље Ифет Хамзић.  

Подршка по другом конкурсу који општина Пријепоље реализује у сарадњи са Дивац Фондацијом и РРА „Златибор“ односи се на набавку нове опреме и механизације потребне за биљну и сточарску производњу и прераду  пољопривредних  производа, сертификованог  садног материјала, инвестиције у сеоска туристичка домаћинства, односно за набавку опреме за унутрашње и спољашње уређење објекта.

Овај програм функционише по принципу револвинг фонда. Износ подстицаја је до 200.000 динара, с тим што је максимална вредност инвестиције 500.000 динара, а све преко тога финансирају пољопривредници. 40% су субвенције општине, 10% је повраћај у првој години, 20% у другој години, а 30% у трећој години. Потписује се уговор којим су дефинисане све обавезе, а за ову намену је одвојено око 5.000.000 динара, тако да заинтересовани могу са великом дозом оптимизма да конкуришу на овај позив – додаје Хамзић.  

Ове године значајан део средстава овог позива је усмерен на развој сеоског туризма односно на домаћинства која још нису категоризована, а планирају да се баве овом делатношћу. Позив је отворен до 15. новембра, а сви детаљи позива могу се наћи на општинском сајту.

Подели на мрежама

Повезани чланци