Стварамо заједно – 20 година партнерства УСАИД-а са Србијом

Стварамо заједно – 20 година партнерства УСАИД-а са Србијом

За 20 година партнерства са Србијом, Америчка агенција за међународни развој (УСАИД) је уложила 882 милиона долара за подршку економском и демократском развоју Србије. У сарадњи са Владом Србије, приватним сектором и цивилним друштвом, УСАИД је реализовао хиљаде активности широм земље у циљу унапређења животног стандарда, отварања нових радних места и пружања подршке настојањима Србије да постане чланица Европске уније.

За две деценије партнерства УСАИД-а са Србијом успешно су покренуте реформе у свим сегментима друштва. Реализовано је на хиљаде пројеката у свим деловима Србије који су грађанима и грађанкама Србије помогли у остваривању позитивних промена, отварању нових радних места и развоју локалних заједница.

Реализовали смо на хиљаде пројеката и сарађивали смо са људима широм ове дивне земље. Од наших почетних активности – када смо у сарадњи са локалним  заједницама реновирали школе и домове здравља и решавали бројне друге проблеме са којима су се људи суочавали, до подршке за борбу против пандемије у износу од девет милиона долара коју смо недавно обезбедили за Србију. Све што смо постигли било је могуће само кроз снажна партнерства која смо изградили са нашим пријатељима у Србији. Знамо да наш рад није готов и наставићемо да заједно са вама радимо како бисмо од Србије направили земљу какву сви желимо. Тако да хвала вам свима на 20 година партнерства. Заједно стварамо могућности – истиче  директорка мисије УСАИД-а у Србији Сузан Фриц.

Партнерство и сарадња са УСАИД-ом за РРА „Златибор“ која ове године такође обележава 20 година постојања, значила је много за развој и покретање промена како у јавном, приватном и цивилном сектору у Златиборском округу.

Циљ свих тих програма са УСАИД-ом био је да се оствари нека системска промена и мислимо да је то постигнуто. За РРА „Златибор“ је то било веома значајно, а преко нас и за целокупан регион и мислим да је то веома драгоцено и начин рада у смислу финансијске, али и нефинансијске подршке која је омогућила да покаже јавном, приватном и цивилном сектору да могу да постану веома конкурентни  у врло компликованој тржишној утакмици која тек очекује Србију – сматра директор РРА „Златибор Славко Лукић.

Значајан допринос развоју економије мисије УСАИД-а огледа се кроз подршку оснивања бизниса, али развој конкурентности и излазак на страно тржиште за зреле фирме учешћем на сајмовима из области агробизниса, лаке и текстилне индустрије.

То су тематски сајмови где су компаније из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, неразвијених општина са запада и југа Србије имале прилику да погледају како функционишу та захтевна тржишта. Кроз подршку УСАИД-а смо Кластер текстилаца Пријепоља повели на јако битан Међународни сајам А+А у Дизелдорфу који се одржава сваке друге године. Наше компаније из Пријепоља имале су прилику да буду излагачи и покажу на том међународном нивоу каква се заштитна одећа шије у Пријепољу, али још важније да склопе уговоре са великим компанијама –  каже виша саветница за почетнике у бизнису у РРА „Златибор“ Наташа Kнежевић.  

За фирму Новатекс из Нове Вароши у којој се производи заштитна радна опрема сарадња са УСАИД-ом је била прекретница у пословању. Уз финансијску и менторску подршку власница Нађа Kолашинац покренула је онлајн продавницу и производњу нових производа.

УСАИД нам је стварно много помогао кроз тај пројекат. Ми смо имали у току те четири године много разговора на различите теме и много едукација везано за све сегменте пословања, око извоза, увоза, планирања, иновативних активности у предузећу, око израде бизнис планова за почетнике… разни сегменти су били покривени. Четири године није мало, то вам је исто као кад идете у школу неку – истиче Нађа Kолашинац.  

У складу са слоганом којим прославља јубилеј „Заједно стварамо“, мисија УСАИД-а ће и даље наставити да ствара промене и могућности за грађане и грађанке у Србији.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци