Сваки је дан 8. март – шта је суштина обележавања Дана жена?

Сваки је дан 8. март – шта је суштина обележавања Дана жена?

Дан жена је установљен на Другој међународној конференцији жена 8. марта 1910. године, на иницијативу чувене Кларе Цеткин, а у знак сећања на велике протесте радница у Чикагу 1909. и њујоршки марш 15.000 жена одржан годину дана раније.

У Србији је тај датум први пут обележен 1914. године, а после Октобарске револуције, постао је државни празник у Совјетском савезу. Ту праксу су касније следиле готово све комунистичке и социјалистичке државе, па је, сасвим неоправдано, Дан жена постао „неподобан“ на Западу, иако су га касније (1975.) у свој календар уврстиле и Уједињене нације. Политика је, нажалост, још једном пресудила и поделила оне које су у борбу за своја права ушле са истом жељом.

У међувремену је празник додатно обесмишљен комерцијализацијом и свођењем на дан кад се женама купују цвеће и поклони. У Србији је данас, као и у многим другим стварима, јавност оштро подељена. Једни га славе, други га се гнушају.

Разлога за незадовољство и борбу и данас има много, али понекад, заборављамо да није било лако доћи до тога да жене могу да се школују, гласају, раде, рађају онолико деце колико желе или не рађају… За све то заслужне су неке храбре и упорне жене које би требало да славимо сваког дана, а посебно 8. марта.

Шта о обележавању 8. марта кажу грађани и грађанке Пријепоља погледајте у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци