Све мање стрелаца у борби са градом у општини Пријепоље

Све мање стрелаца у борби са градом у општини Пријепоље

Противградна заштита, чија је сезона почела 15. априла и траје пола године, у општини Пријепоље се своди на шест активних противградних станица и 12 стрелаца. До сада су из две станице, испаљене четири ракете, а у просеку свака активна станица располаже са по шест ракета.

Прве ракете ове године у борби против градоносних облака, испаљене су са станица у Думљанима и Каћеву, чиме је и званично почела сезона противградне заштите у општини Пријепоље. Иако на територији општине Пријепоље постоји 14 противградних станица, на два места, у Каменој Гори и Правошеви, због имовинско – правних односа, не могу бити у функцији. Од преосталих 12, активно је шест.

Орашац, Ташево, Дренова и Џурово су у функцији, али немају стрелце. Две станице, Хисарџик и Мрчковина немају све делове како би биле стављене у функцију. Републички хидрометеоролошки завод газдује тим станицама и за све оно за шта се они нама буду обратили ми смо вољни да помогнемо. Ми помажемо 12 стрелаца са 300.000 динара током шест месеци, колико су ангажовани на противградној заштити, што је око 19.000 динара по стрелцу, за шта они узимају дизел гориво. Што се тиче станица које су у функцији , а то су Јабука, Балићи, Душманићи, Каћево, Думљани и Аљиновићи – каже члан Општинског већа Зоран Деспотовић.

Како смо сазнали у Радарском центру Сјеница, који је надлежан за противградну одбрану седам општина, просечан број којим располаже шест пријепољских противградних станица је 6,2 и то су количине које су обезбеђене из републичког буџета, док локална самоуправа није издвојила средства за ове намене. Како су нам рекли, у ширем региону у противградну заштиту највише улаже општина Ивањица, која је набавила око 100-ак ракета, а доста ради и на економској мотивацији стрелаца за које су предвиђене више него скромне месечне надокнаде. Симболична примања, а велика обавеза за стрелце су разлози због којих су четири противградне станице на територији општине Пријепоље неактивне.

Подели на мрежама

Повезани чланци