Свечана седница поводом Дана општине – Пријепоље је лепо, а још је лепше живети у њему

Свечана седница поводом Дана општине – Пријепоље је лепо, а још је лепше живети у њему

Свечаном седницом Скупштине општине Пријепоље у великој сали Дома културе обележен је дан Општине. Додељено је 36 награда и захвалница појединцима и колективима. Ове године изостала је посета државног врха, због, како је речено, седнице Владе Републике Србије.

Свечана седница почела је химном Републике Србије „Боже правде“ у интерпретацији вокалне солисткиње Марије Кубуровић. Свечаној седници присуствовало је руководство општине Пријепоље, представници привредног и политичког живота, образовних и установа културе, верских заједница, Полицијске управе у Пријепољу, као и гости из Београда, општина Златиборског округа и Црне Горе.

Све присутне је на почетку седнице поздравио председник Скупштине општине Пријепоље Изудин Шантић, који је подсетио на историјски значај датума који општина Пријепоље прославља као свој дан. Пријепоље је први пут поменуто у писаним документима 1343. године у уговору сачуваном у Дубровачком архиву.

Пријепоље је и пре него што се тако називало, било насељено место. Било је потом и предграђе и трг, и касаба и шехер, и паланка и варош, и град и окружно седиште. Мењале су се друштвене, економске, просветне и културне прилике, а мењао се и датум који је Пријепоље славило као свој празник – рекао је председник СО Пријепоље Изудин Шантић.

Председник општине Пријепоље Владимир Бабић истакао је да власт у Пријепољу има добру сарадњу са Владом Србије и да је то важан предуслов за развој општине.

Време у којем вршимо власт је тешко и ништа не указује да постоји неко брзо и лако решење за превазилажење свега што се око нас дешава. Морамо бити вреднији него икада, морамо бити и мудрији. Свако од нас треба да се несебично потруди да сви заједно лакше пребродимо све изазове који нам неизоставно долазе. Морамо се борити за сваког човека, за свако радно место. Морамо се борити за сваки кловат и за сваку калорију, јер пред нама је врло тешка зима – истакао је председник општине Пријепоље Владимир Бабић.

Приликом обраћања, председник Управног одбора Спортског савеза Србије Велизар Ђерић, Пријепољац који живи у Београду, напоменуо је да је Пријепоље град спорта и да је изнедрио многа велика имена, на шта је посебно поносан. Председнику општине Пријепоље уручио је посебну плакету Спортског савеза Србије за развој спорта у овом региону.

За изузетан  допринос унапређењу и развоју општине Пријепоље, награђен је арихтекта Небојша Глишић који је пројектовао нови изглед Парка Народних хероја. За изузетан допринос у развоју локалне самоуправе награду је добила Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ и Компанија „ЕС Комерц“ за допринос у промоцији општине. Певачи Александар Ацо Пејовић и Џенан Лончаревић награђени су за изузетан допринос у промоцији општине Пријепоље у земљи и иностранству, док је за значајно остварење у области културе награду добио фолклорни ансамбл Дома културе Пријепоље.

На иницијативу Општинског већа захвалнице су добили атлетичар Анес Тумбул за значајно остварење у области спорта, активиста Марко Клачар за развој друштвене заједнице, новинар Милан Цмиљановић за изузетан допринос у области културе и фирма „Миа Пројект Жича“ за унапређење и развој општине Пријепоље.

Традиционално, новчане награде уручене су ђацима генерације и ученицима основних и средњих школа који су освојили једно од прва три места на републичким такмичењима. Такође, новчану награду добио је и боксер Алмир Мемић, добровољни даваоци крви који су највише пута показали своју хуманост – Драгомир Петрић, Сенад Ровчанин и Селим Бећировић.

Испред награђених, обратио се извршни директор компаније „ЕС Комерц” Џенан Јусовић.

Признања и награде који су нам уручени свакако су подстрек да и у будућности наставимо да градимо наше Пријепоље, представљамо наш град у најбољем светлу и промовишемо културу живљења и заједништва и све друге позитивне специфичности нашег града. Џенан Јусовић – ЕС Комерц

Свечану седницу употпунио је и богат културно-уметнички програм у коме су насtупили фолклорни ансамбл Дома културе, малишани Предшколске установе „Миша Цвијовић“ и ђаци Основне музичке школе у Пријепољу.

Празник општине 7. јул је датум првог помињања Пријепоља у писаним документима 1343. године, а утврђен је одлуком Скупштине општине 4. фебруара 2016 године. 

Подели на мрежама

Повезани чланци