Светли Пријепољска гимназија из века у век (ВИДЕО)

Светли Пријепољска гимназија из века у век (ВИДЕО)

Пријепољска гимназија је обележила 110 година од дана када је основана указом краља Петра Првог Карађорђевића – 20. новембра 1913. године. Свечана академија је одржана у Дому културе и окупила је некадашње и садашње ђаке, просветне раднике и раднице и запослене Пријепољске гимназије и бројне госте из других васпитно-образовних установа и свих сфера друштвеног живота.

Свечана академија под називом „Светли гимназија из века у век“ почела је државном химном „Боже правде“, у извођењу хора Пријепољске гимназије, након чега је присутне поздравила директорка Наташа Лучић, која је истакла да су прославу јубилеја организовали сопственим снагама уз помоћ бивших, садашњих и, како се нада, будућих ђака. Она је говорила о историјату најстарије пријепољске средње школе, ономе што је њено оснивање значило за Пријепоље као и оном што данас представља.

На академији је поносно истакнуто да су ученици и ученице ове образовне институције носиоци бројних награда и признања са различитих нивоа такмичења, а већина њих су постали академски грађани и грађанке, угледни и цењени у својим заједницама и стручним круговима. Ово је потврдио и председник Привременог органа Општине Пријепоље Изудин Шантић, који се обратио присутнима у име локалне самоуправе. Он је рекао да је гимназија од настанка била стециште слободоумних интелектуалаца, који су, осим просветно-васпитног рада са младим генерацијама, давали и печат друштвеном животу, а тако је остало до данас.

У сусрет обележавању јубилеја расписани су ликовни и литерарни конкурси на тему „Светли Гимназија из века у век“ и одржан је школски турнир у малом фудбалу у којем је најуспешнија била екипа трећег разреда. Награду за најбољи ликовни рад освојили су Миња Лучић и Денијал Вељагић. Трећа награда за књижевни рад припала је Емилији Потежици, друга Матији Радуловићу, а прва Минели Рондић, ученици трећег разреда, која је, заједно са некадашњим ђаком гимназије Лазаром Цвијовићем, водила програм. Програм, који је режирао професор музике Дамир Рондић, припремили су и заједнички реализовали бројни професори и професорице и садашњи и бивши ђаци. Кроз глуму, песму, музику и игру, они су показали богатство својих талената, а све је било проткано наступима хора и читањем делова монографије објављене поводом 100-годишњице Пријепољске гимназије, аутора Љубомира Шуљагића и Хаџа Мушовића. У великој сали Дома културе Пријепоље су се окупиле бројне генерације које је изнедрила Пријепољска гимназија, која je свој 110. рођендан дочекала са 350 ђака у 16 одељења.

Опширније у видео прилогу:

Подели на мрежама

Повезани чланци