Светосавска академија у Пријепољу: Оставимо проходним пут који нам је прокрчио Свети Сава

Светосавска академија у Пријепољу: Оставимо проходним пут који нам је прокрчио Свети Сава

Уочи Савиндана, у великој сали Дома културе у Пријепољу, одржана је традиционална Светосавска академија у организацији Епархије милешевске и Црквене општине Пријепоље. Светосавску беседу одржао је протојереј-ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић из Београда. Епископ милешевски Атанасије поручио је да су свету данас, у тешким временим, најпотребнији људи попут Светог Саве, мудри и свети, од свих цењени и поштовани.

У предвечерје празника посвећеног првом српском архиепископу и просветитељу Светом Сави, у великој сали Дома културе у Пријепољу одржана је свечана Светосавска академија. Химну Светом Сави извели су малишани окупљени у дечијем хору „Патријарх Павле“, а присутне је поздравио Епископ милешевски г. Атанасије, који је рекао да смо вековима предвођени светим људима, најбољима између нас, који су нам прокрчили пут, а ми се окупљамо да тај пут оставимо проходним. Истакао је да су нам потребни мудри и свети људи попут Светог Саве, на чији смо се позив окупили.

Свети Сава је бивао цењен и поштован у свима временима од свих, и оних његове вере али и припадника других религија. Вековима је био препознат као прва личност наших простора“, рекао је Епископ Атанасије призивајући благослов Светог Саве на све присутне.

Беседу у част и славу Светог Саве, првог српског учитеља, просветитеља и архиепископа, одржао је протојереј-ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић из Београда. Између осталог, он је рекао да су све дивне приче о Светом Сави никле у време када је наш народ живео јеванђељским животом, а данас су нам извор поуке, попот приче о Светом Сави и ђаволу, која нас нагони да се добро замислимо над својим животом, да се упитамо чему мржња према другачијима од нас и поручује да будемо миротворци.

Славећи великог светитеља пробудимо у себи светост и доброту и потрудимо се да једни у другима видимо оно најбоље. Будимо једни другима лек и рај и тако ћемо успети да победимо све замке нечастивога“, поручио је Стојановић.

Протојереј-ставрофор проф. др Љубивоје Стојановић Светосавској академији су, поред свештенства и монаштва Епархије милешевске, присуствовали представници Исламске заједнице Србије, локалне самоуправе, јавних предузећа и установа, а велика сала Дома културе Пријепоље била је, као и ранијих година, испуњена до последњег места. У богатом културно-уметничком програму су учествовали дечији хор “Патријарх Павле“, основан при храму Светог Василија Острошког, Културно-уметничко друштво Дома културе Пријепоље, деца из Предшколске установе „Миша Цвијовић“, ученици Основне музичке школе, гуслар и здравичар Вук Пантовић, фрулаш Лука Видаковић и Етно група „Верем“.

Подели на мрежама

Повезани чланци