Светосавска академија у Пријепољу: Потребни су нам људи попут Светог Саве

Светосавска академија у Пријепољу: Потребни су нам људи попут Светог Саве

Уочи Савиндана, у великој сали Дома културе у Пријепољу, одржана је традиционална Светосавска академија у организацији Епархије милешевске и Црквене општине Пријепоље. Светосавску беседу одржао је монах др Павле Кондић, управник Архива Митрополије црногорско – приморске, а Епископ милешевски Атанасије поручио је да су свету данас, у овако тешком стању, најпотребнији људи попут Светог Саве.

Након химне Светом Сави у извођењу хора „Свети краљ Владислав“ и дечијег хора „Патријарх Павле“, поздравно слово одржао је Епископ милешевски господин Атанасије.

„Свети Сава је дошао да изврши смотру и види у каквом смо стању. Први му је задатак да нас све окупи и зато се радује јер види да смо се одазвали његовом позиву и дошли да се сусртенемо са њиме“, реко је Епископ, рекавши да је смо прославу Савиних дана почели пре два дана у Рожају и настављамо их из дана у дан. „Сви дани у години су Светога Саве али ови имају своју посебност, јер ових дана преиспитујемо себе више него ли икада. Свети Сава жели да будемо у добром стању и да нико не иде странпутицом, да нико не залута. Верујем да ће вечерас, овде са нама, наићи на пријатну добродошлицу. Свако од нас имаће шта да му покаже. Они старији да ће поправити своје лично стање, а деца, угледајући се на њега, принеће му највише, своју љубав, своју песму и игру. У чему ћемо се сви заједно радовати. С обзиром да се сада свет налази у овако тешком стању, све више видимо колико су нам потребни универзални, правдољубиви и мудри људи, попут Светога Саве“, рекао је Епископ Атанасије.

Српскоме народу, где год да иде, Свети Сава је знак препознавања и можемо отвореног ока и чистог образа и уздигнутог чела погледати било кога, рекао је монах др Павле Кондић, управник Архива Митрополије црногорско-приморске, који је држао беседу на Светосавској академији.

Светосавској академији су, поред свештенства и монаштва Епархије милешевске, присуствовали представници Исламске заједнице Србије, локалне самоуправе, јавних предузећа и установа, а велика сала Дома културе Пријепоље била је испуњена до последњег места. У богатом програму, који је публика често поздрављала аплаузима, наступили су хорови Епархије милешевске из Пријепоља – „Свети краљ Владислав“ и дечији хор „Патријарх Павле“, млађа и старија постава Фолклорног ансамбла Дома културе, малишани из Предшколске установе „Миша Цвијовић“ и ученици Основне музичке школе у Пријепољу. Програм су употпунили гуслари Васо Ђондовић из Пљеваља и Пријепољац Данило Пузовић, као и познати фрулаш из Пријепоља Лука Видаковић.

Подели на мрежама

Повезани чланци