Светски дан добровољних давалаца крви: Црвени крст Пријепоље уручио признања дугогодишњим даваоцима крви

Светски дан добровољних давалаца крви: Црвени крст Пријепоље уручио признања дугогодишњим даваоцима крви

Светски дан добровољних давалаца крви 14. јун, обележава се од 2005. године, када су 192 земље чланице Светске здравствене организације усвојиле међународно обележавање. Неизмерна захвалност свим добровољним даваоцима крви за њихов племенити чин, представља носећу идеју обележавања овог датума. Тим поводом Црвени крст Пријепоље уручио је признања добровољним даваоцима који су десетинама пута показали своју хуманост.

Ћазим Поровић први пут је дао крв у војсци 65. године и од тада 110 пута је помогао онима којима је крв била потребна. Као редовни давалац, покретао је бројне акције давалаштва у ТК „Љубиша Миодраговић“ у ком је провео радни век.

Мени је била толика жеља да дам крв. Помогао сам свакоме са свег срца. И сам сам био у ситуацији да ми је требала крв, 2016. године имао сам одлив крви, пукао ми је чир и примио сам што у Пријепољу, што у Ужицу 15 флаша крви. Не жалим што сам толико пута дао крв, и зхвалан сам онима који су мени учинили. Чим некоме учиниш, добрим се враћа –  прича дугогодишњи добровољни давалац крви Ћазим Поровић који је због година престао да даје крв.

Добровољно давалаштво, хуманост и емпатија су врлине које су се неговале и у породици дугогодишњег даваоца крви Александра Пушице.

У мојој породици постоји вишедеценијска традиција давања крви. Мој покојни отац, Дане Пушица је преко 100 пута дао крв, а моја мајка око 90 пута. Први пута када сам као средњошколац дао крв, водио сам се тиме да узмем та два дана да не идем у школу, а касније смо се водили тиме да некоме једноставно може затребати та кап крви и спсити живот – каже добровољни давалац крви Александар Пушица.

Под слоганом овогодишње кампање „Без давалаца крви, животу су руке везане“ овогодишњи датум Црвени крст Пријепоља који има око две хиљаде регистрованих давалаца крви обележио је уручивањем признања за добровољне даваоце.

Позвали смо дугогодишње даваоце крви да им уручимо признања за 10, 20, 35 и 50 пута давања крви. Такође смо позвали и неке даваоце који су престали због година да дају крв, а иначе су давали крв преко 100 пута. Ове године ћемо уручити признање „Широко срце“ Полицијској управи Пријепоља за успешно реализовану акцију давалаштва где се прикупио велики број јединица крви – истакла је секретарка Црвеног Крста Пријепоље Ивана Пушица.  

За обележавање Светског дана добровољних давалаца крви одабран је 14. јун, датум рођења славног аустријског научника др Карла Ландштајнера, који је за откриће АБО система крвних група добио Нобелову награду за физиологију и медицину 1930. године.

Подели на мрежама

Повезани чланци