Светски дан књиге и ауторских права – Да ли је писана реч у кризи?

Светски дан књиге и ауторских права – Да ли је писана реч у кризи?

Дан књиге је прилика да се подсетимо њеног значаја као одраза људске креативности и жеље за дељењем знања. Осим што су извори информација, знања и идеја, узрочници друштвених промена, књиге представљају и спону путем које се преносе поруке кроз простор и време и на тај начин повезују генерације широм света. Упркос бројним изазовима, библиотекари тврде да читалачка култура никад није била јача.

Ја сам поборник теорије да се данас чита више него икада и да ће се све више читати. Без обзира на појаву свих могућих медија, књига ни мало није изгубила на свом значају. Све више људи на различите начине консултује књигу, јер она није само роман, већ и уџбеник, лексикон, речник и тако даље – истиче библиотекарка Хадија Кријешторац.

Библиотека „Вук Караџић“ у Пријепољу годишње бележи више од 30 хиљада посета, током којих позајми око 40 хиљада различитих библиотечких јединица.

Пошто је избор штива широк, препоруке библиотекара су увек добродошле.

Ја бих препоручила одраслим читаоцима и читатељкама да прочитају неке од књига које су биле у ужем избору за НИН-ову награду, како би се упознали са савременим стваралаштвом, а ту је и добра стара класика, којој увек можете да се вратите и прочитате на пример неку Шекспирову драму. Млађим читаоцима су на услузи најновија издања како популарних наслова, тако и дизајнерски занимљивих и мултимедијалних штива – каже библиотекарка Хадија Кријешторац и додаје да једино књига може проширити простор духовне слободе и критичког промишљања сваког појединца.

Подели на мрежама

Повезани чланци