Терени ОРСИ и мост у Шарампову више од годину дана чекају санацију

Терени ОРСИ и мост у Шарампову више од годину дана чекају санацију

Био је новембар 2022. године када је набујали Лим однео део терена ОРСИ и ошететио обалу. У истом „пакету“ оштећен је и део стопа тек завршеног моста у Шарампову. Прошла је 2023. година, али радова на санацији штета није било. А када ће почети, ни то нико није могао са прецизношћу да нам каже.

Извршни директор за заштиту од штетног дејства вода Дарко Јањић из Јавног водопривредног друштва „Србијаводе“ у телефонском разговору нам је потврдио да је санција обалоутврде код терена ОРСИ у њиховој надлежности, али да се пре лета не може очекивати да се нешто конкретно и уради. Разлог су финансије, односно недостатак новца, а средства за санацију обалоутврде покушаће да обезбеде из редовног одржавања.

Боље временске услове чекају ужички „Путеви“, подизвођачи радова на мосту у Шарампову, да санирају оштећења на стопама.У прошлој години очигледно нису дочекани.

Шта уствари још повезује мост у Шарампову и спортске терене ОРСИ, осим да су у исто време оштећени? Према многим званичним и незваничним тумачењима, мост је узрок проблема, а оштећења на теренима последица. Ова два објекта „живела су у миру“ све док мост није реконструисан. Према речима Суаде Шантић из „Путева“, мост је урађен по пројекту, али пројектом нису предвиђени ризици по ОРСИ терене, јер ови терени заправо немају грађевинску дозволу.

Приликом реконструкције ојачане су стопе моста и камене облоге око стубова. Претпоставка је да су изградња обалоутврде у Шарампову и повећање габарита реконструисаних стопа на мосту довеле до тога да Лим промени ток и приликом првог већег надоласка однесе део леве обале, али и терена ОРСИ. Свака наредна поплава је повећавала штету.

Шта је у овом случају урадила локална самоуправа? Оштећењима на мосту се није бавила, али јесте теренима ОРСИ. Бивши председник Општине Пријепоље Драго Попадић каже да је на његову инцијативу почетком августа прошле године одржан састанак са представницима „Србијавода“. Тада је, између осталог, било речи и о теренима, а како Попадић наводи, ишло се у правцу израде два пројекта – једног за изградњу обалоутврде и другог за санацију ОРСИ-ја. За први би биле задужене „Србијаводе“, за други Општина Пријепоље. Оно што се урадило по том питању је да је Општинско веће донело закључак да се уради пројекат уређења терена, истиче Попадић и додаје да је приликом недавне посете Пријепољу министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића такође било речи о овом проблему.

За преговоре и састанке не постоје писани трагови. Још једну усмену прилику да укажу на овај проблем представници локалне самоупрве имаће у среду, када Председник привременог органа Изудин Шантић планира да се састане са представнцима „Србијавода“.

Иако су, док се градио мост, сви преузимали заслуге, након насталих штета, нико не жели да преузме одговорност. Колико ће коштати поправке, још увек нико није сабрао. А одузело се много. Пријепоље је изгубило један од уређених спортских терена на отвореном. Ђаци Економско-трговинске школе морали су часове физичког васпитања већим делом да преселе у њихову спортску салу и када је лепо време, што пре није био случај. Према речима директора школе Ирмедина Кордића, на теренима се настава физичког сада изводи само када час подразумева трчање на 100 метара.

ОРСИ је био и симбол Радничких спортских игара, које прошле године нису одржане на њему, већ у салама пријепољских школа.

Подели на мрежама

Повезани чланци