Корона вирус

,

Особе са инвалидитетом

Тежак положај слепих и слабовидих током епидемије корона вируса

Током епидемије корона вируса цело друштво се нашло у једној новој и непознатој ситуацији. У посебно тешкој позицији нашле су се особе са инвалидитетом, међу њима и слепе и слабовиде особе. Мере ограничења, као што су физичка дистанца, самоизолација, а посебно полицијски час биле су готово неизводљиве за оне који се ослањају на подршку других у обављању свакодневних активности. О положају слепих и слабовидих током епидемије говорили су чланови и чланице Међуопштинских организација из више градова Србије са заједничког дружења на Златарском језеру.

Нешто повољнију епидемиолошку ситуацију Србији  чланови и чланице Међуопштинских организација слепих и слабовидих из Пријепоља, Прибоја, Нове Вароши, Краљева, Чачка, Новог Пазара и Београда искористили су за дружење на Златарском језеру. Била је то прилика да се, након дугог периода самоизолације и карантина, размене искуства о томе како су слепе и слабовиде особе доживеле епидемију корона вируса и колико им је било каква помоћ у тим тренуцима била значајна.

Врло тешко је било. У време полицијског часа сви су имали своје обавезе, а слепе особе су биле принуђене да моле некога да искористи своје слободно време како би помогао њима у извршавању основних потреба – каже чланица и бивша председница Међуопштинске организације слепих и слабовидих која обухвата општина Пријепоље, Прибој и Нова Варош Мирсада Шмрковић.

Председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих Краљева и Врњачке Бање Ранко Вуковић каже да је корона, нажалост, као и све друге грађане посебно погодила и особе са инвалидитетом.

Што се тиче нас у Краљеву, Црвени крст је одмах ангажовао волонтерски центар, пошто већина људи који имају проблема са видом имају и неке друге придружене болести и били су у ризичној групи. И ми смо као удружење, такође, ставили на располагање свој волонтерски сервис, а Краљево је један од градова који има Центар за пружање услуга социјалне заштите где имамо личне пратиоце и персоналне асистенте који су захваљујући помоћи локалне самоуправе све време ванредног стања радили и били на услузи свим члановима – преноси искуства из Краљева Ранко Вуковић.

Одређене помоћи је било и за слепе и слабовиде у Новом Пазару, Сјеници, Тутину и Рашки које покрива Међуопштинска организација слепих и слабовидих Новог Пазара.

Било је ту неке сарадње са невладиним организацијама, посебно из Новог Пазара. Значи помогло се, није да није – каже члан МОСС Нови Пазар Елвир Хаџић.

Председник градске организације слепих и слабовидих Београда Никола Ђорђевић истиче да је током епидемије корона вируса ова организација својим члановима помагала и финансијски али и на друге начине.

Није у питању била само финансијска угроженост већ људима није имао ко да дође, посебно док није почео полицијски час тако да смо то ми обављали. А уз поделу хране решавали смо и многе друге стваро које су им у том тренутку биле неопходне – каже Никола Ђорђевић.

Помоћи зе слепе и слабовиде било је и у Чачку.

Имали смо у Чачку координаторе који су ишли на адресе, то су радили волонтери Црвеног крста и они су на наше позиве долазили да помогну. Било је ту савета да се придржавамо препоручених мера, нисмо излаѕили нити смо се окупљали, углавном смо се чули телефонима. Оно што могу рећи јесте да нико није преминуо од последица корона вируса, што је и најважније – каже председник Међуопштинске организације слепих и слабовидих Моравичког округа Дејан Томић.

Сматрају да је помоћ државе могла и морала бити боља, јер је мало тога урађено да се слепим и слабовидим пруже смернице и потребна подршка за њихову заштиту током епидемије, иако многи од њих спадају у високоризичну групу.

Мислим да су слепа лица била баш дисциплинована. Поштовали су карантин, поштовали су све мере заштите, што је у великој мери утицало да се сачувамо у ово доба короне – сматра Ранко Вуковић.

Мирсада Шмрковић сматра да је требало водити више рачуна о њиховим потребама током епидемије.

И на нивоу локала и на нивоу државе требало је више обратити пажњу и сада али и убудуће. Просто, шта су потребе сваког човека, па самим тим и нас слепих и слабовидих – закључује Мирсада Шмрковић.

Подршка државе је веома битна, слажу се наши саговорници и зато очекују предузимање додатних мера социјалне заштите како би слепим и слабовидим, али и осталим особама са инвалидитетом у Србији обезбедиле боље услове током кризе.

Подели на мрежама
Новинар

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *