Трафостаница у Виницкој – почетак градње на пролеће

Трафостаница у Виницкој – почетак градње на пролеће

Представници општине Пријепоље заједно са представницима Електродистрибуције и Електропривреде Србије обишли су данас локацију на којој је планирана изградња нове 35-окиловолтне трафостанице у Виницкој. Радови пројектовања и постављања трафостанице вредности 180 милиона динара су у надлежности Електродистрибуције Србије . Почетак изградње очекује се на пролеће следеће, а пуштање у рад почетком 2023. године.

Локација у Виницкој на површини од 10-ак ари на којој је планирана изградња нове трафостанице у власништву је Електродистрибуције Пријепоље.

Ова локација је по свим критеријумима задовољавајућа и нама чини посао јер решава проблеме насеља и околине Велике Жупе, Коловрата, Ивањеа, Грачанице и горе до Бродарева… Иначе ова фирма је заменила преко сто километара дрвених стубова високо и носконапонске мреже. Такође су заменили опрему на 35 киловолтне трафостаници на Равнама као и у Бродареву. У току је реконструкција неких постројења и 10 киловолтних трафостаница и мислим да је ово предузеће у овој години урадило на овим просторима виће него у претходне три деценије – истакао је председник општине Пријепоље Владимир Бабић напомињући да је остало још 400 км нисконапонске мреже на дрвеним стубовима за које се нада да ће бити ускоро промењени.

Све радове, у вредности нешто више од 180 милиона динара, у потпуности ће сносити Електродистрибуција Србије, док је обавеза општине да обезбеди и изгради приступни пут и потребне дозволе и сагласности.

Ми ће мо се потрудити као општинска власт да сву потребну докумнтацију урадимо што пре, а онда ће се како је јутрос договорено, негде у марту месецу кренути са грађевинским радовима. Није баш лагано очекивати да ће радови бити брзо готови. Изнад нас видите далековод који ће бити доводни вод, али ће бити проблематике око одводних водова и спајања са корисницима. Ту ће нам бити потребне сагласности и од Железнице, Путева Србије и Србијавода,  јер пролазимо кроз њихове терене, ту је и железничка пруга, неће бити тако једноставно, али пробаћемо да завршимо у најкраћем могућам року. По изјави људи од струке, очекује се да ће грађевински радови бити завршени до краја следеће године, а употребна дозвола највероватније почетком 2023. године – рекао је члан Општинског већа Зоран Петрић.

Током зимске сезоне одржавања електомреже и водова радници ЕПС-а ће раскресивати и уклањати шибље и растиње са линије водова, а Бабић апелује да се у ову акцију укључе и месне заједнице.

Тај посао ће и овако да уради ЕПС и без нас али је добро да знају да могу да рачунају и на своје суграђане, јер је то ипак наша територија – додао је Бабић.

О изградњи трафостанице се причало и прича више од деценију, а очекује се да допринесе стабилнијем и сигурнијем снабдевању електричном енергијом како привреде тако и становништва у Пријепољу.

Подели на мрежама

Повезани чланци