Трансфер станица “Бањица” добила технолошку опрему – следи изградња приступног пута и далековода

Трансфер станица “Бањица” добила технолошку опрему – следи изградња приступног пута и далековода

Изградња трансфер станице “Бањица” са рециклажним двориштем, коју изводи предузеће “Енерготехника Јужна Бачка”, одвија се предвиђеном динамиком. Постављена је технолошка опрема, наручена су два специјална камиона која ће отпад возити у ужичку депонију “Дубоко”, а предстоје радови на изградњи приступног пута и далековода.

Прва фаза у процесу изградње трансфер станице “Бањица” на територији општине Нова Варош, објекта у коме ће се комунални отпад из околних општина претоварати и даље траснпортовати за Ужице, приводи се крају. Постављена је технолошка опрема, наручена су два камиона која би половином јануара требало да стигну, а како каже директор Регионалне санитарне депоније “Бањица” Љубенко Васиљевић, све то скоро да не значи ништа без изградње приступног пута и далековода, за који је у току прибављање локацијских услова од јавних предузећа, пре свега “Електропривреде Србије”. То спада у другу фазу пројекта који заједнички реализују општине Нова Варош, Пријепоље и Прибој, уз подршку Министарства заштите животне средине.

Васиљевић је на последњој седници Општинског већа у Пријепољу, приликом подношења извештаја о раду, рекао да је велики проблем окупити председнике све три општине како би се договорили око даљих корака, а једна од ставки је и издвајање средстава за урбанистички пројекат за трансфер станицу, за шта је потребно око 750.000 динара, што у највећем делу треба да плати општина Пријепоље. Завршетком прве фазе и набавком камиона, постоји потреба запошљавања радника на чувању објекта, за шта би опет свака општина требало да обезбеди по једног, општина Пријепоље, можда и два радника. За изградњу, која је почела у јуну ове године, општине су издвојиле 50 милиона динара, сразмерно броју становника, а министарство 97,5 милиона динара.

Трансфер станица “Бањица” се гради уместо првобитно планиране регионалне депоније за четири општине, што је пројекат који је почео још давне 2003. године и у који је уложено, без резултата, више од милион евра. Грађевински радови су почели 2007. године и убрзо су прекинути, а  једини следећи корак направљен је 2013. године оснивањем регионалног предузећа са једним запосленим. Са једне стране, прогнозирано је да ће регионална депонија већ 2015. године почети са пријемом  и рециклажом отпада, док су у међувремену, са друге стране, поједине општинске власти одустајале од пројекта “Бањица”, тражиле друге локације, а отпад наставиле да гомилају на несанитарним депонијама у свакој општини у окружењу. Иако је најављено да би трансфер станица требало да буде у функцији до пролећа 2022. године, тренутно је незахвално давати прогнозе о евентуалном почетку рада због трајања процедура и усаглашавања и спремности свих општина да овај значајан еколошки пројекат приведу крају.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци