Трансфер станица у Новој Вароши: Привремено решење или почетак решавања проблема отпада из Пријепоља, Прибоја, Сјенице и Нове Вароши

Трансфер станица у Новој Вароши: Привремено решење или почетак решавања проблема отпада из Пријепоља, Прибоја, Сјенице и Нове Вароши

Планови су да у 2019. години трансфер станица, као привремено претоварно место, буде изграђена, а наредни кораци општине Нова Варош су расписивање јавног позива за израду пројектне документације, а цео процес ће изискивати одређено време.

Као највероватнија локација трансфер станице помиње се део простора планиран за регионалну санитарну депонију Бањица.

Планирано је да то буде привремена локација за претоварно место за отпад који ће долазити са депонија из општина Нова Варош, Прибој, Сјеница и Пријепоље и ту компресовати како би се смањила запремина отпада који се одвози на Санитарну депонију Дубоко у Ужицу. Отпад се неће раздвајати и прпремати за рециклажу јер за сада није планирано да трансфер станица има траку за разврставање отпада. Раздвајање отпада се може радити само примарно у општинама, одвајањем сувог и мокрог отпада, као што ради општина Бајина Башта и тако плаћа мању цену складиштења депонији Дубоко, каже директор предузећа „Регионална санитарна депонија Бањица“, Љубенко Васиљевић.

Дугорочно решење проблема одлагања отпада у ове четири општине требало би да буде изградња Регионалне санитарне депоније Бањица, у коју је до сада уложено нешто више од милион евра, док цела инвестиција вреди око 10 милиона евра.

У Плану капиталних инвестиција општине Нова Варош за период 2016 – 2020. година за изградњу санитарне депоније Бањица опредељено је 780 милиона динара, док је у Плану капиталних инвестиција општине Прибој за санитарну депонију за период од 2020. до 2021. године одвојено 240 милиона динара. План капиталних инвестиција за наредне три године општине Пријепоље још увек није усвојен, а у буџету за 2019. годину нису планирана средства за Бањицу.

Док се не обезбеде средства за наставак изградње Бањице, према, у јуну усвојеној Одлуци Владе Републике Србије, комунални отпад из све четири општине требало би да се вози на Регионалну санитарну депонију „Дубоко“ у Ужицу, са претоваром на трансфер станици у Новој Вароши, а у надлежности ове четири локалне самоуправе ће бити да ураде пројекте за рекултивацију и затварање тренутних дивљих депонија, као и обезбеђивање неопходних ресурса за транспорт смећа до трансфер станице.

У ту сврху, за финансирање израде пројектно-техничке документације за санацију привремене депоније у Стањевинама, Министарство заштите животне средине је обезбедило три милиона динара, а буџетом општине Пријепоље за 2019. обезбеђено је још пет милиона динара. Планирана је и набавка нова два смећара у ЈКП „Лим“ за транспорт отпада.


Подели на мрежама

Повезани чланци