Трећи дан блокаде магистрале у Пријепољу – Велике саобраћајне гужве у целом граду (ВИДЕО)

Трећи дан блокаде магистрале у Пријепољу – Велике саобраћајне гужве у целом граду (ВИДЕО)

Како кажу организатори, планирано је да се одржи миран протестни скуп произвођача како би указали на своје проблеме уочи почетка бербе, али да је велико незадовољство малинара резултирало блокадом пута.

Став овде окупљених је да ћемо остати 10, 20 дана, колико год да треба, све док се не огласи неко из државног врха. Морам да нагласим да ово није проблем који може да реши Министарство пољопривреде. Ми се залажемо за коначно дугорочно решење. Да се формира цена малине, испод које не може да се иде, па ко има рачуна нек се бави и откупом и производњом – каже председник ПУ “Лимска долина” Санел Диздаревић.
Председник Управног одбора Пољопривредних произвођача Ужице Милијан Лазић каже да се залажу да држава и надлежне инспекцијске службе профункционишу и зауставе шверц малине.

Ми брати нећемо без 1.5 евро. Нећемо бити надничари у својим њивама – каже Лазић.

 

 

Произвођачи “црвеног злата” неће да преговарају, већ чекају да надлежни дођу у Пријепоље и покушају да пронађу решење које би одговарало и хладњачарима и произвођачима.

Диздаревић каже да се нада да грађани Пријепоља имају разумевања за овај чин, јер су произвођачи били приморани да овако реагују након више од годину дана преговора и обећања из Министарства пољопривреде. Напомиње да су се од недеље, сви припадници саобраћајне полиције, повукли са улица и алтернативног пута кроз Раишњево, где је и највећи застој.

Иако је пут блокиран, пролаз је омогућен свим возилима хитне помоћи, као и другим болничким аутомобилима. Због блокаде магистралног пута, створиле су се велике гужве у саобраћају.

Грађани Пријепоља, али и гости и пролазници из Црне Горе углавном подржавају малинаре, али и негодују због гужви у саобраћају.

Током трајања блокаде, чак и мост у Шарампову, који је због реконструкције затворен, отворен је за пешаке. Због гужви у саобраћају и блокираног пута, један број ђака средњих школа није данас присуствовао настави.

Преговори који су данас вођени у Ужицу, у Регионалној привредној комори, између представника Савеза „Српска малина“ и хладњачара нису донели никакав помак. Представници хладњачара, који су се појавили у малом броју, поновили су да је тржиште засићено малином и да оно одређује цену рода. Малинари су најавили протесте и у другим деловима Србије.

Фирма “Ес комерц” која откупљује малину у Пријепољу, данас је објавила да се откупна цена за малину креће од 80 до 110 динара по килограму у зависности од класе и сорте.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *