Пољопривреда

Тренутне временске прилике погодују воћарским културама

Досадашње временске прилике погодовале су развоју воћарских култура, док време није ишло на руку ратарским усевима, каже руководилац Службе за пољопривреду у Општинској управи Пријепоље Ифет Хамзић. Према његовим речима, било би добро да се у наредном периоду задржи хладно време јер што касније крене вегетација, веће су шансе да воће и поврће опстане.

Није било услова да се оптимална јесења сетва ратарских култура заврши на време, а развоју култура није погодовало суво време, као и недостатак значајнијег снежног покривача, каже Ифет Хамзић. Како ратарских усева нема на великим површинама, добра вест је да су досадашње временске прилике погодовале развоју воћарских култура. Минималне температуре спречиле су рано кретање вегетације, мада екстремне разлике у дневним и ноћним температурама могу да доведу до проблема.

Ту долази до пуцања коре на стаблима, а то је место где долази до уласка штетних честица након чега може доћи до сушења биљака. Зато се препоручује кречење стабала и грана са кречним млеком, док крошњу треба препрскати са разблаженим раствором да не би дошло до оштећења пупољака – каже руководилац Службе за пољопривреду у ОУ Пријепоље Ифет Хамзић и додаје да кречење треба и поновити, нарочито код шљива.

Временске прилике погодовале су јагодичастим воћним врстама.

Не треба журити са везањем малињака. Треба сачекати да биљка живне, да се не би исмрзле повезале. Неопходно је предузети мере заштите бакарним препаратима код свих воћарских врста – истиче Хамзић.

Хамзић каже да би било добро да се хладније време задржи у наредном периоду, као и да се уради резидба воћа, уз примену заштите стабала калијум воском. Што касније крене вегетација, сигурније је да ће воће опстати на нашем подручју.

Подели на мрежама
Новинарка

Повезани чланци

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *